Innovasjon
Solskinn for værvarslerne
— Klimarisiko blir stadig viktigere. Nå kan vi lage verktøy som gjør at næringsliv og myndigheter kan planlegge langt bedre.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Klimaforskerne Erik Kolstad og Øyvind Paasche i forskningsinstituttet Norce smiler som solen. Fredag fikk de to nyheten om at det drypper 96 millioner kroner på prosjektet deres om klimarisiko de neste 8 årene. Dagen ble feiret med boblende drikke og, for anledningen, sol fra skyfri himmel.
Går for sannsynlighet
— Det har til nå vært vanskelig å finne verktøy som gjør at man kan planlegge for været mer enn en uke fram. Vi tror heller ikke vi kan varsle det eksakte været ukes- eller månedsvis i forveien. Men vi kan si noe om sannsynligheten, og det vil øke kvaliteten på beslutninger kraftig, sier forsker Erik Kolstad.
Prosjektet deres med navnet «Climate Futures» kunne innkassere hele 96 millioner kroner som fordeles over de nestes 8 årene til et såkalt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI). Det er Forskningsrådet som tildeler. For disse pengene skal Kolstad og Paasches prosjekt sammen med næringslivet lage systemer som kan predikere været for en hel sesong med en viss sannsynlighet.
— Et godt eksempel er Gartnerhallen, som er en av partnerne våre. De vil ha like stor nytte av å vite at være blir svært ustabilt, som om det skulle bli tørt, kaldt eller vått. Når vi kan predikere dette med en viss sannsynlighet vil det ha stor verdi for eksempelvis jordbærproduksjon, sier Erik Kolstad.
Suksess for Norce
Utenfor Værvarslingen på Vestlandet hadde Norce-gjengen samlet seg for å feire de tildelte midlene fra Forskningsrådet. Instituttet vant også frem med en søknad om et senter som skal satse på mer effektiv boring av olje- og gassbrønner gjennom økt digitalisering og automatisering.
Et SFI er et samarbeid mellom forskning og næringsliv.
— For oss er det svært viktig å jobbe tett med næringslivet. På den måten får vi den detaljerte kjennskapen til behovene, og kan innrette forskningen slik at vi svarer på det de etterspør, forklarer forsker Øyvind Paasche som sammen med Kolstad har vært drivkraften i søknaden som nå vant frem.
Med på laget er også Norges Handelshøyskole og prorektor for utdanning og professor Linda Nøstbakken.
— For oss handler dette om å jobbe sammen med sterke forskningsgrupper fra andre fagmiljøer for å løse en av vår tids største samfunnsutfordringer. NHHs bidrag vil i stor grad handle om de økonomiske implikasjonene av klimarisiko, og ikke minst å utvikle analyser og beslutningsmodeller for å håndtere dette. Den tredje dimensjonen handler om næringslivet og forstå hva de påvirkes av og har behov for, sier Nøstbakken
Nyeste artikler
Historieprofessor fikk 11.300 om dagen for EU-rapport
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler
Fengselsbetjentene trenger høyere kompetanse
Vil kurse seniorforskere i forfatterskapsregler
Dette vet vi om statsbudsjettet
Mest lest
«Pornoprofessor» sparka for andre gong
Fryktar maktmisbruk og trynefaktor i rekruttering til universitetet
Disse skal granske Norges mest publiserende forsker
— Det er regnearkenes seier over den sunne fornuft
Privat høgskole utelukker ikke oppsigelser. 31 årsverk skal bort