Svein Stølen (til venstre) og Hans Petter Graver (til høyre) er kandidatene som stiller til rektorvalget ved Universitetet i Oslo våren 2017. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Vil dere slutte å ta betalt for obligatorisk undervisning?

Det eksisterer i dag en praksis på Universitetet i Oslo der studenter må betale avgift for å dra på obligatoriske feltkurs. Hva vil rektorkandidatene gjøre med dette, spør den studentpolitiske lista Realistlista ved UiO.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi er glade i feltkurs, la det ikke være noen tvil om det. Vi lærer ting vi ikke har mulighet til å lære fra en bok, og vi blir kjent med våre medstudenter på en helt annen måte enn vi blir i en lesesal. Feltkurs er noe av det ypperste Universitetet i Oslo har å by på, vi vil ikke miste det. Men feltkurs koster penger, og vi studenter betaler for det.

Feltkurs og ekskursjoner som varer mer enn én dag har en kursavgift per dag fastsatt av instituttet, hvis vi tar for oss institutt for geofag finner vi disse satsene: innenfor Norge 250/døgn, i utlandet 350/døgn. Innbetalt egenandel refunderes kun ved gyldig fravær. Et feltkurs på dette instituttet kan vare fra en dag til to uker. To uker i utlandet vil da påføre studenten en avgift på 4900 kr, penger som må tas fra et allerede sprengt studentbudsjett. Noen har har råd til dette, andre ikke.

Dersom feltkursene var reelt valgfrie ville det vært greit, under tvil, men disse feltkursene er obligatoriske. Når vi skriver reelt valgfrie mener vi at dersom man ikke blir med må man stille like sterkt faglig selv om man ikke har vært med. Da statssekretær Bjørn Haugstad var på Norsk studentorganisasjons landsmøte var han klokkeklar på at obligatoriske feltkurs ikke skulle ha egenandel. Så vi spør rektorkandidatene Stølen og Graver. Vil dere endre denne praksisen dersom dere blir ny rektor på UiO?

Konsekvensen av denne praksisen er at studenter må betale for å være med på obligatorisk undervisning, selv om utdanning ved offentlige institusjoner i dag skal være gratis.

Konsekvensen av denne praksisen er at studenter må betale for å være med på obligatorisk
undervisning.

Kari Anne Andersen

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS