boligmangel

Spår kraftig hopp i husleie for studenter i august

Leieprisene på hybler og leiligheter vil gjøre et kraftig hopp i høst, deretter blir prisveksten normalisert. – Finn deg bolig utenfor sentrum, sier økonomiprofessor Ola Grytten til studenter som sliter på boligmarkedet.

Ola Honningdal Grytten, professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Norges handelshøyskole, mener studenter bør se seg om etter bolig utenfor bykjernen. — De vil bo i sentrum, men får ikke råd til å nyte livet der, sier professoren.
Publisert

Det er ikke bare prisene på strøm og dagligvarer som har skutt fart det siste året. Kostnadene for å leie en hybel er også på vei oppover, og for studentene spår økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole et kraftig prishopp i august.

Enorm etterspørsel

– Pandemien er over og studenter og arbeidsinnvandrerne er kommet tilbake til byene. Samtidig har det vært lav aktivitet på byggefronten. Dermed blir det et stort etterspørselsoverskudd, sier Grytten.

Han forventer at prisene vil stige mer når «alle» skal ha bolig ved studiestart.

– Det er en enorm etterspørsel, og vi vil få et prishopp i august. Deretter vil situasjonen roe seg utover i september og oktober. Deretter blir det spennende å se hva som skjer utover neste år. Jeg tenker at vi får et prishopp nå, mens markedet deretter vil roe seg, iallfall noe, sier Grytten.

Umulig for studentene

Ifølge økonomiprofessoren innfridde ikke den forrige regjeringen når det gjelder utbygging av studentboliger. Han mener den sittende regjeringen er såpass fersk at den ikke kan bære ansvar for situasjonen med for liten bygging av studentboliger ennå.

Han mener studentene er kommet i en veldig vanskelig økonomisk situasjon.

– Etter hvert stiger boligkostnadene slik at det blir umulig for en student å klare seg på studielån og støtte. De har bare et par tusen kroner igjen å leve for, det går ikke i hop, sier Grytten.

Store forskjeller

Tall fra hybel.no viser relativt store forskjeller i prisutviklingen på leiemarkedet i de største byene i Norge.

Et rom i bofellesskap i Stavanger har steget med 9,5 % siste året og koster i snitt på hybel.no 5173 kroner måneden. Mens veksten i Tromsø eksempelvis er på 1,4 % for samme type bolig. Prisen i Tromsø er 5702 per måned for et rom i bofellesskap. En toromsleilighet har steget mest i Stavanger med 7,1 % og koster i måneden 9665 kroner. Lavest vekst for denne typen leilighet har Bergen med 2,9 prosent. Der ligger en toroms på 10422 kroner.

Pluss 3,9 % i Oslo

For studenthybler eid av studentsamskipnadene er prisveksten også ulik. Studentsamskipnaden på Vestlandet opplyser at de har økt prisen med 1,9 prosent på sine boliger. Mens Studentsamskipnaden i Oslo varsler en prisvekst på 3,9 prosent fra august.

NRK skriver at Studentsamskipnaden i Østfold øker prisene med 4,5 % på sine boliger.

Ikke råd til å nyte

Grytten viser også til at svært mange studenter ønsker å bo i sentrumskjernen på de store studiestedene.

– De vil bo et sted som er så dyrt at de ikke får råd til å nyte livet der, sier han.

Økonomiprofessoren mener flere bør tenke annerledes om hvor de velger å finne bolig i studietiden.

– Flere må finne bolig utenfor bykjernen. Jeg ser bare her i Bergen hvor jeg bor og jobber, er det betydelig billigere å bo straks du kommer utenfor sentrum, sier han.

Vil flate ut

På sikt mener han også at den sterke etterspørselen med påfølgende prisvekst også vil resultere i at flere utleiere kommer på banen.

– Jeg tror tilbudet av utleieboliger vil øke etter hvert som tiden går. Samtidig vil du ikke få nye hopp i etterspørselen. Det bidrar til en lavere prisvekst etter hvert, sier Grytten.

En tilleggsforklaring på sterkere etterspørsel etter utleieboliger er flyktningstrømmen fra Ukraina.

– Det er klart at flyktningtilstrømningen fra Ukraina fører til ytterligere etterspørsel i leiemarkedet, sier Ola Grytten.

Powered by Labrador CMS