USA

Sparket ut av vitenskaps­akademi for seksuell trakassering

Astronomen Geoffrey Marcy er den første som ekskluderes i det amerikanske vitenskapsakademiets 158 år lange historie.

Astronom Geoffrey Marcey forlot University of California i 2015, etter 16 år ved universitetet.
Astronom Geoffrey Marcey forlot University of California i 2015, etter 16 år ved universitetet.
Publisert

Brussel (Khrono): Han var et av 2452 medlemmer av det prestisjetunge amerikanske vitenskapsakademiet. Før helga ble det klart at Geoffrey Marcy, en ledende astronom som en gang ble nevnt i nobelprissammenhenger, er den første til å bli ekskludert fra akademiet, 19 år etter at han ble tatt opp som medlem.

Eksklusjonen kommer to år etter at US National Academy of Sciences (NAS) endret vedtektene slik at det ble mulig å ekskludere medlemmer.

Tidligere var det umulig å bli fratatt medlemsskapet, var du først blitt valgt inn var det på livstid. Selv da nobelprisvinneren Daniel Guidsek ble dømt til fengsel for seksuell overgrep mot barn, ble han ikke eksludert. Han var medlem til han døde i Tromsø i 2008.

Vedtektene ble endret i kjølvannet av metoo-bevegelsen, nå skulle medlemmer ekskluderes blant annet for «alle former for diskriminering, trakassering og mobbing».

Mistillit fra kollegaer

Det er bare et par måneder siden det ble kjent at vitenskapsakademiet gransket klager som kunne ende med at de fikk to færre medlemmer. Marcy var den ene, den andre var evolusjonsbiolog Francisco Ayala.

Marcy hadde vært ansatt som professor ved University of California, Berkeley, i 16 år da det høsten 2015 ble kjent at han forlot universitetet.

— Vi vil utvetydig slå fast at professor Marcys oppførsel, som beskrevet i granskingen, var foraktelig og kan ikke unnskyldes. Vi vil også uttrykke vår medfølelser med kvinnene som ble ofre, vi beklager smertene de er påført, het det i en uttalelse fra universitetsledelsen da avgangen ble kjent.

Da hadde et stort flertall av kollegaene erklært misstillit til astronomen.

Flere saker fra 2001 til 2010

Avgangen kom bare dager etter at BuzzFeed News hadde rapportert om en intern gransking ved universitetet. Fire tidligere studenter hadde klaget inn professoren.

En seks måneders lang gransking konkluderte med at Marcy hadde trakassert studenter seksuelt gjentatte ganger mellom 2001 til 2010. Det kom fortellinger om hvordan professoren skulle ha kysset og befølt studenter.

Han var også anklaget for seksuell trakassert av studenter ved San Francisco University, professorens forrige arbeidsgiver.

Samtidig fortalte BuzzFeed News om hvordan det ulmet blant professorens kollegaer. De ba om hardere sanksjoner. Det kom først etter at innholdet i den 120 sider rapporten fra granskingen ble kjent. Selv avviste Marcy enkelte av anklagene og beklaget å ha vært «a source of distress» for kvinnelige kollegaer.

Mener politikken er for svak

Eksklusjonen av Marcy kommer etter at François-Xavier Coudert ved den nasjonale franske forskningsinstitusjonen CNRS, på den andre siden av Atlanteren, høsten 2020 sendte inn en formell klage for seksuell trakassering på fire forskere i vitenskapsakademiet, deriblant Marcy.

Den formelle klagen kom etter at Nature fortalte om hvordan det ikke hadde skjedd noe til tross for endringen av vedtektene. De viste blant annet til Marcy. Marcia McNutt, som er president i NAS, forklarte det med at det ikke var kommet inn en formell klage på noen av medlemmene.

Overfor Nature sier franskmannen at han mener det er en «latterlig» argumentasjon.

— Det nasjonale vitenskapsakademiet har valgt en politikk som er så svak at den på et vis beskytter dem, sier han.

Tidsskriftet viser til at det også kom inn en klage fra Seyda Ipek, partikkelfysiker ved University of California, Irvine, med detaljer om granskinger og funn. Hun forteller at hun ble overrasket og sint da hun oppdaget at forskere fortsatt samarbeidet med astronomen, hun viser til at han står som medforfatter på flere artikler som det siste halvåret er lagt ut på preprint-serveren arXiv.

— Hvor blir det av rettferdigheten for kvinner som er presset ut av feltet om folk fortsetter å jobbe med ham, spør hun.

— Har vært helt ute av akademia

Selv sier Marcy overfor Science Insider at han har vært «helt ute av det organiserte akademia i over fem år». Han sier han «alltid har støttet like muligheter og suksess for kvinner i akademia» og at «min engasjerende og empatiske stil kan sikkert tolkes feil, den dårlige kommunikasjonen er min feil».

Marcy er som sagt bare en av fire som Coudert klaget inn for seksuell trakassering. En annen er evolusjonsbiologen Francisco Ayala, som gikk fra University of California, Irvin, etter at en gransking ved universitetet fant ham skyldig i seksuell trakassering. Ayala har benektet alle anklagene, men NAS har tidligere varslet at de ser også på denne saken.

Powered by Labrador CMS