spionsaken

Spionmistenkt deltok på treningsprogram mot hybride trusler

Den mistenkte spionen i Tromsø deltok på en konferanse der det ble trent på å finne svakheter i håndteringen av hybride trusler.

Her deltar den spionmistenkte gjesteforskeren på en konferanse om hybride trusler i Vilnius.
Her deltar den spionmistenkte gjesteforskeren på en konferanse om hybride trusler i Vilnius.
Publisert Oppdatert

Førsteamanuensis Marc Lanteigne ved UiT Norges arktiske universitet bekrefter til VG at han selv og den spionmistenkte mannen i september deltok på en konferanse i Vilnius om hybride trusler.

Valgte gassrørledninger

Oppgavene i konferansen var blant annet hva man gjør hvis gassrørledninger blir sprengt eller hvis hele strømnettet blir lammet.

På kurset kunne man velge ulike scenarioer å øve på, men de to fra UiT valgte gassrørledninger. Den spionmistenkte tok ikke selv initiativ til å velge.

Marc Lanteigne sier til NRK slike idéutvekslinger og hypotetiske scenarioer er helt vanlige å gjøre i akademiske sammenhenger.

Viktige strategiske mål

Geir Hågen Karlsen, oberstløytnant på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, mener sabotasje av gass- og oljeanlegg er noen av de viktigste strategiske målene i Europa akkurat nå, skriver NRK.

– Det er ingenting som kan ramme Europa mer akkurat nå. Det måtte i så fall være omfattende sabotasje av internettkabler i sjøen, sier Karlsen.

Fristen for påmeldingen på treningsseminaret, var 19. september – som er før gassrørledningene ved Nord Stream i Østersjøen ble utsatt for det som trolig er sabotasje.

EU-Hybnet, prosjektet som står bak konferansen, er finansiert av EU.

Hadde enveis billett ut av landet

Den mistenkte gjeseforskeren hadde kjøpt en enveisbillett ut av Norge med avreise dagen etter han ble pågrepet, opplyser hans forsvarer, advokat Thomas Hansen, til VG onsdag.

Mannen har forklart at han hadde kansellert flybilletten. Hansen sier han ikke vet hvor hans klient hadde tenkt å reise.

Nord-Troms og Senja tingrett besluttet tirsdag at han skulle interneres i fire uker i påvente av utsendelse fra Norge

(©NTB)

Powered by Labrador CMS