Spion på UiT

Spionmistenkt forsker varetektsfengslet i fire nye uker

Politiet har siktet UiT-forskeren som ble arrestert for spionasje i oktober i år for grov spionasje.

Dette er enten en 37 år gammel brasiliansk forsker eller en 44 år gammel oberst i den russiske militære etterretningen.
Publisert Oppdatert

SISTE: Ifølge VG har politiet nå endret siktelsen mot UiT-forskeren, som har vært varetektsfengslet siden oktober. Han er nå siktet for grov spionasje, og strafferammen for denne typen forbrytelser er fengsel i inntil ti år.

Han er tidligere siktet for ulovlig etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter som kan skade grunnleggende nasjonale interesser (straffelovens paragraf 121).

Det er PST som har siktet mannen, og de mener han er tilknyttet russisk militær etterretning, og det er det som er grunnlaget for endringen i siktelse.

– Det ligger i sakens natur når det er tilknyttet GRU, sier politiadvokat Thomas Blom i PST til VG.

Har trolig et støtteapparat

UiT-forskeren er nå varetekstfengslet fram til 18. januar, og hele perioden er med brev- og besøksforbud, skriver Nettavisen.

Politiets begrunnelse for fortsatt å holde den antatt 44 år gamle russeren fengslet er at de mener han er en godt trent etterretningsoperatør, og at han trolig har et støtteapparat som kan hjelpe ham å ødelegge bevis, skriver NRK Troms og Finnmark.

Mannen kom til Norge med et brasiliansk pass under navnet José Assis Giammaria (37), men politiet mener han er en russisk borger med navn Mikhail Valerijevitsj Mikusjin (44).

Har funnet mye data

Politiet har tidligere tatt beslag i om lag 30 minnepinner, pc-er og mobiltelefoner hos mannen, og politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener disse «databærende enhetene» kan knyttes til russisk militær etterretning, forkortet GRU.

Den påståtte russeren har arbeidet som gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø det siste året, fram til han ble pågrepet av norsk politi i oktober i år. Han har siden sittet varetektsfengslet, men han så langt ikke latt seg avhøre av politiet, utover at han nekter for å ha spionert for Russland.

Powered by Labrador CMS