felles klagenemnd

Spurte om hun kunne opp­nevnes for en ny periode. Departementet svarte ja

Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt. Nå gjør Kunnskaps­departementet en ny juridisk vurdering av oppnevnelsen. 

Marianne Klausen er leder for Felles klagenemnd og er oppnevnt i tre perioder.

VG har avdekket at Marianne Klausen, som er leder for Felles klagenemnd, kan sitte ulovlig. I forskriften til klagenemnda står det nemlig: «Ingen medlemmer kan oppnevnes for mer enn to perioder.» 

Marianne Klausen ble oppnevnt for sin tredje periode i 2022.

Nemnda hun leder behandler klager fra studenter i juksesaker, og har den siste tiden fått hard kritikk for hvordan de tolker og straffer såkalt selvplagiat.

Nå sier Marianne Klausen til Khrono at hun spurte Kunnskapsdepartementet om det var mulig for departementet å oppnevne henne for en tredje periode: 

— Jeg spurte departementet om de hadde mulighet til å oppnevne meg da de i 2022 forespurte meg om jeg var villig til å ta på meg en ny periode som leder. Departementet svarte bekreftende på dette, skriver hun til Khrono.

Dette bekrefter departementet. 

— Kan bekrefte at Klausen spurte KD om det var mulig å oppnevne henne til den siste perioden, og at KD svarte bekreftende på det. Det følger av hvordan KD har tolket forskriften, skriver kommunikasjonssjef for forskning og høyere utdanning Anders Lundell.

Ny juridisk vurdering

Departementet gjør en ny vurdering av utnevnelsen, skriver han.

— I lys av spørsmålene som har kommet opp, er vi i ferd med å gjøre en ny vurdering av saken. Vi ser også at det er behov for å klargjøre forskriften, og vil gå i gang med dette arbeidet.

På oppfølgingsspørsmål om hva de vurderer på nytt, og om de vurderer om hun kan bli sittende, svarer Lundell:

— Vi gjør en ny juridisk vurdering av utnevnelsen.

Marianne Klausen skriver også:

— Jeg mener at det ikke er naturlig at jeg uttaler meg om de vurderinger departementet gjorde rundt min oppnevning. Det er departementet som må svare på spørsmål om dette.

Hun ble første gang oppnevnt til Felles klagenemnd i 2015, da som nestleder. I 2018 ble hun gjenoppnevnt til en andre periode, denne gang som leder. Og i 2022 ble hun igjen gjenoppnevnt som leder.

Powered by Labrador CMS