Felles klagenemnd

Straffer studenter for juks, kan selv ha brutt regel

Leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd kan være ulovlig oppnevnt. 

Marianne Klausen er leder for Felles klagenemnd og er oppnevnt i tre perioder. Det er trolig en periode for mye.

En rekke jurister kritiserer i VG at leder Marianne Klausen i Felles klagenemnd er oppnevnt for en tredje periode. Ifølge reglene kan hun kun sitte i nemnda i maksimum to perioder, men for ett år siden ble hun utnevnt til en tredje. 

— Dette er et pågående lovbrudd som må ryddes opp i, sier professor Anneken Sperr med forvaltningsrett som fagfelt til VG. 

Det er Felles klagenemnd som håndterer saker om studenter som er utestengt for juks. Nemnda er i Khrono kritisert for å ha utestengt en student på bakgrunn av selvplagiering. 

— Burde ikke sittet der

— Jeg har sett oppslaget i VG. Jeg er enig i den vurderinga flere jurister kommer med. Det er ganske åpenbart at hun ikke skulle sittet der, sier advokat Magnus Stray Vyrje til Khrono.

Vyrje er advokaten til den utestengte studenten. Han har vært svært kritisk til klagenemndas håndtering av studenten som ble anklaget for selvplagiering. På denne bakgrunnen har han tidligere sagt at Klausen bør trekke seg. 

Etter VGs oppslag om at Klausen sitter lengre enn det reglene tillater, sier Vyrje:

— Jeg vet ikke hva som er årsaken, men det virker på meg som at verken departementet eller leder av Felles klagenemnd har vært kjent med de reglene som gjelder for nemnda. Det synes jeg er underlig, sier han til Khrono. 

Jussprofessor Terje Einarsen mener det er opplagt at departementet har gjort feil. Kollega Mads Andenæs sier oppnevninga er ugyldig. 

Juridisk vurdering

Ifølge VG ble Marianne Klausen oppnevnt første gang i 2015 og andre gang i 2018. I 2022 ble hun oppnevnt for tredje gang. Forskriften til loven som Felles klagenemnd må operere innenfor, slår fast at ingen medlemmer kan oppnevnes mer enn to perioder. 

Khrono har spurt Marianne Klausen onsdag ettermiddag om ikke hun selv burde undersøkt om det var i tråd med reglene å sitte i en tredje periode. Vi har ikke fått svar så langt. 

Til VG sier hun at det er Kunnskapsdepartementet som oppnevner medlemmene. Hun henviser derfor til Kunnskapsdepartementet. Til VG sier departementet at de skal gjøre en juridisk vurdering av oppnevninga. 

Powered by Labrador CMS