skikkethet

Staten anker ikke: Student med rushistorikk vant frem

Kunnskapsdepartementet har bestemt seg for å ikke anke etter at en sykepleierstudent med rushistorikk vant sin rettssak. Studentens advokat mener dommen kan få konsekvenser for andre.

Studentens advokat tror den nå rettskraftige dommen vil få konsekvenser for andre studenter som opplever å få saken sin behandlet av lokale klagenemnder.
Studentens advokat tror den nå rettskraftige dommen vil få konsekvenser for andre studenter som opplever å få saken sin behandlet av lokale klagenemnder.
Publisert

I fjor høst ble en kvinnelig sykepleiestudent nektet å fortsette studiene etter at institusjonen hun studerte ved fant ut at hun tidligere hadde hatt utfordringer knyttet til rus.

Politiattesten til studenten viste to dommer fra 2013 og 2014 for narkotika og annen kriminalitet begått i forbindelse med misbruket.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Studenten gikk til søksmål og vant fram i Oslo tingrett. Ifølge Forskerforum viste retten til at dommene er relativt gamle, gitt studentens alder, og svært gode attester fra blant annet avrusning, opplæring og arbeidsgivere.

Kunnskapsdepartementet har bestemt seg for å ikke anke dommen, ifølge VG.

Mener klagenemnd må snakke med studentene

Det mener studentens advokat vil få konsekvenser for andre studenter.

– Dette får konsekvenser for hvordan studenter skal håndteres hvis de for eksempel blir anklaget for fusk, eller som i dette tilfellet, blir nektet praksisplass på grunn av hendelser i fortiden, sier advokat Odd Arild Helland.

Han mener at studenter i for liten grad har mulighet til å forklare seg for klagenemndene ved universiteter og høgskoler.

— Et minstekrav må være at klagenemndene snakker med studenten selv. Klagenemndene lener seg i for stor grad på standardiserte formuleringer og går nesten aldri inn i selve saken. Det må åpnes for at studentene får forklare seg ordentlig og det bør åpnes opp for å føre et begrenset antall vitner for å belyse saken om nødvendig, sier Helland til VG.

Kan bli del av ny uh-lov

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) sier til VG at studenter allerede har en del rettigheter, men at studenters rettigheter og klagebehandling vil være en del av revisjonen av universitets- og høgskoleloven som nå pågår.

Les også: Narkodom ikke nok til utestengelse fra lærerutdanning

Powered by Labrador CMS