fadderuka

Statsråd Asheim stiller på «studentnach» på tirsdag

Studentersamfundet i Oslo kjører som planlagt under fadderuka. Og tirsdag blir det «studentnach» med blant andre statsråd Henrik Asheim på Chateau Neuf.

Tirsdag kveld denne uka deltar statsråd Henrik Asheim som planlagt på studentenes nachspiel på Chateau Neuf, som gjennomføres med strenge smitteverntiltak. Bildet er fra et faglig vorspiel hos Nokut før koronapandemien startet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har studentnach på Arendalsuka vært et av høydepunktene for landets studenter og enkelte rektorer. Den uhøytidelige politiske debatten som har blitt avviklet på en trang pub i Arendal har stort sett vært suksess for arrangørene som er Norsk studentorganisasjon og organisasjonen for norske studenter i utlandet, ANSA.

I år er Arendalsuka som skulle gått av stabelen kommende uke avlyst på grunn av koronapandemien. Men studentorganisasjonene får likevel gjennomført arrangementet under Studentfestivalen på Chateau Neuf.

Fra mandag kan studenter i Oslo være med på ulike arrangement her, men det blir plass til langt færre enn normalt. 3 000 personer kan til vanlig være til stede samtidig. Nå blir det plass til 200 inne og 200 ute. Det skriver daglig leder for Det Norske Studentersamfund, Linn Cecilie Andresen, i en epost til Khrono.

Mener studentene trenger trygg arena

Som Khrono har skrevet, er det nå flere institusjoner som gjør endringer i fadderuken. Andreas Trohjell, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), mener at smittevernmyndighetene ikke bare kan si at de er bekymret, uten å komme med retningslinjer. NSO er bekymret for at ferske studenter ikke får en god, sosial start på studenttilværelsen.

Men i Oslo kan studenter altså feste ute på byen - til midnatt, som man kan andre steder. Hele uken blir det konserter og andre arrangement i regi av studentersamfunnet. Alt er gratis, men alle som vil komme må ha billett på forhånd, og må også registrere seg med navn, epostadresse og telefonnummer.

— Den totale mengden besøkende i løpet av studiestartfestivalen 2020 blir sannsynligvis mindre enn antallet gjester vi pleier ha på én dag i et ordinært år, sier Andresen.

Hun forteller at det blir uteservering med plass til 200, og at konserter, podcaster og andre arrangement blir inne, i en sal som egentlig tar tusen gjester. Det blir ikke mulig å bevege seg mellom de to områdene. Søndag før studiestart er de fleste billettene bestilt, særlig er det få plasser igjen til nett studentnach.

— Har dere vurdert å avlyse, slik flere andre nå gjør?

— Vi vurderer studentenes trygghet fortløpende i samsvar med retningslinjer fra lokale og nasjonale myndigheter. Vår vurdering er i utgangspunktet at studentene trenger en trygg arena hvor man kan møtes og bli kjent med sine nye studiekamerater innenfor sikre rammer. I lys av de siste medieoppslagene, så mener vi at en profesjonell aktør, med midlene, ressursene og ikke minst plassen til å tilrettelegge for studentene på en trygg måte, og med en plan og et ansvar for å følge opp et eventuelt smitteutbrudd, er å foretrekke, sier Andresen.

Også Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo, mener det beste er at studentene fester i ordnede former.

— Vi tror det er bedre at de er på campus og med på våre arrangementer enn at de samles i små leiligheter eller går på byen, sa Stølen til Khrono søndag.

— At noen fester vet vi, men vi tror det er bedre at de gjør det der det er tilrettelagt for å kunne ha godt smittevern. Oversikten vil hjelpe oss i eventuelt smittesporingsarbeid.

Asheim kommer

Andersen forteller at smittevern er i fokus. På Chateau Neuf vil kontaktflater i og mellom arrangementslokaler og toalettene desinfiseres en gang i timen. Det er utplassert et dusin antibacdispensere på huset, og alle må desinfisere hendene før de får komme inn.

— Vi ivaretar de frivillige- og ansattes trygghet ved å dele ut- og gi opplæring i korrekt maskebruk, samt at vi minner hverandre på å vaske og desinfisere hendene så ofte som mulig, sier den daglige lederen.

Kunnskapsdepartementets kommmunikasjonsavdeling bekrefter overfor Khrono søndag ettermiddag at planen er at Asheim skal delta på «studentnach».

— Vi forholder oss til de til enhver tid gjeldende reglene, holder avstand og vasker hender, skriver pressevakt hos Asheim, Ragnhild Imerslund.

(Oppdatert 9.8 kl 21.37 med info om billettsalg)

Powered by Labrador CMS