studentbustad

Strømmåler kan gi studentar 3000 kroner i ekstra husleige

Studentane kan få individuelle straummålarar i studentblokkane i Trondheim. 600 målarar heller enn ein gir høgare nettleige.

Student Sofie Lindstrøm bur i studentbustad i Trondheim, og er òg for tida styreleiar i Studentsamskipnaden i Trondheim. Ho ønskjer ikkje ein eigen straummålar på studenthybelen sin.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Moholt studentby i Trondheim skal 513 studenthyblar pussast opp. Dette betyr at kvar einskild hybel mellom anna vil få ein eigen straummålar, skriv NRK. I tillegg vil det verta straummålarar i fellesareala. Det vil seia at der det i dag er ein staummålar, vil det verta over 600 målarar. Studenthyblane er fordelte på 18 blokker, skriv Teknisk ukeblad.

Ifølgje Arvid Skjervik i Studentsamskipnaden i Trondheim (SIT) vil omlegginga føra til at studentane må rekna med å betala om lag 3000 kroner meir i året.

Dyrt og tungvint

– Det blir jo mykje dyrare og tungvint for oss studentar, som i utgangspunktet lever på eit trongt budsjett, seier student Sofie Bergstrøm, som er ein av dei som vil få ein eigen straummålar.

– Auken kjem som følgje av at det blir fleire målarar, og at netteigar då vil krevje meir i nettleige, seier leiaren for prosjekt og utvikling i SIT, Arvid Skjervikm til NRK.

Han seier det hadde vore rimeleg med ein straummålar i kvar blokk eller kvart kollektiv, men ikkje på den enkelte hybelen.

Slepp i Oslo

Men i Oslo og elles på Austlandet slepp studentane å ha kvar sin straummålar.

Spesialrådgivar i SiO, Trond Bakke, seier til NRK at SiO har fått dispensasjon frå kravet om individuelle målarar, og kommunikasjonssjef Morten Schau i nettselskapet Elvia seier at ein typisk studenthybel har for lite straumforbruk til at det løner seg med individuell straummåling, dersom ein set det i eit samfunnsøkonomisk perspektiv.

I Trondheim er det Tensio som er nettselskap. Dei seier til NRK at dei meiner det ikkje er mogleg å få dispensasjon, og er altså usamde med Elvia.

— Det einaste fornuftige her er at saka hamnar på nasjonale styresmakter sitt bord for ei vurdering, seier Bengt Eidem, kommunikasjonssjef i Tensio, til NRK.

Det kan Reguleringsmyndigheten for energi (RME) gjera, seier seksjonssjef Torfinn Jonassen.

— Dersom nettselskapa er i tvil om korleis dei skal tolka regelverket, så er det bra om me får nokre direkte spørsmål om det, seier han.

Powered by Labrador CMS