Student: Leieprisene fortsetter å øke

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 16. desember kom Statistisk sentralbyrå (SSB) sin leiemarkedsundersøkelse for 2019. Den viser at leieprisene fortsetter å øke. På landsbasis koster en ettroms-leilighet 7890 kroner i måneden, mens en slik leilighet i Oslo koster 8930 kroner.

Dette tilsvarer en økning fra i fjor på 320 kroner i måneden på landsbasis, og 180 kroner i måneden i Oslo.

Leder av Norsk studentorganisajon, Marte Øien. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Flertallet av de ca. 290 000 norske studentene, bor i leiligheter på det private leiemarkedet, og ikke i studentboliger.

— Når prisene stadig vekk øker, utgjør boligutgiftene en større andel av studiestøtten. Dette resulterer i at studenter må bruke mer tid på deltidsjobben, og mindre på studiene, sier Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), en pressemelding.

Etter at regjeringen har utvidet studiestøtten til å gjelde for 11 måneder, får hver student utbetalt 11 020 kroner i måneden. En student i Oslo, vil da sitte igjen med 2090 kroner å leve av, mens studenter i resten av landet vil ha 3130 kroner å leve av.

— Regnestykket går rett og slett ikke opp. Økningen i boligprisene, spiser opp mye av den årlige justeringen av studiestøtten. De aller færreste klarer å overleve på dette i måneden, noe som gjør at studentene må prioritere hardt mellom jobb og studier, og vi vet at for mange går dette utover den faglige prestasjonen på studiene, sier Øien.

NSOs boligundersøkelse viser at studentens største utgift er husleie. En student går 5082 kroner i minus hver måned. Med de nye tallene - har dette tallet blitt justert noe opp, til 5402 kroner i måneden.

— Det er bra at regjeringen har holdt en høy byggetakt på studentboliger, samtidig som de har utvidet studiestøtten til 11 måneder. Tallene viser at vi trenger at studiestøtten øker i omfang og knyttes til grunnbeløpet i folketrygden slik at studentene hele tiden har samme kjøpekraft. Samtidig må regjeringen opprettholde en høy byggetakt av studentboliger, avslutter Øien.

(Amanda Schei / Khrono)

Powered by Labrador CMS