koronakrisen

Studenter koronafast i Peru

Studentene fra NLA mediahøgskolen må sitte flere uker i karantene i Peru. 160 norske studenter i Øst-Europa chartret eget fly hjem.

Studenter fra NLA får ikke lov å forlate Peru på grunn av stengte landegrenser.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— I går bestemte regjeringen seg for å forlenge karantene med to nye uker til 12. april. Det var tøft å møte studentene etterpå og videreformidle den meldingen, innrømmer førsteamanuensis Ronald Mayora fra NLA Mediehøgskolen Gimlekollen.

Etter planen skulle han og 16 studenter hjem fra Peru 30. mars, men koronaviruset har som i Europa snudd hele landet på hodet. 16. mars stengte Peru grensene sine. Det gjør det nærmest umulig for noen å forlate landet.

— Vi vet ikke når vi kan få lov til å reise hjem, sier Mayora.

Må holde seg inne

Studieturen med studentene startet som en vanlig studietur. De fikk besøkt en rekke steder med undervisning underveis på interkulturell forståelse, som de studerer. Da de skulle til Titicacasjøen for to uker siden fikk de beskjed om at Peru hadde bestemt seg for å stenge grensene.

All jobben for Ronald Mayora skjer nå fra hotellrommet.

— Etter det reiste vi opp til Lima og har vært i karantene siden den gang. Det er veldig strenge regler med blant annet portforbud klokken 20 på kvelden. Politi og helsepersonell kom til hotellet og ba oss oppholde oss der. Vi får kun lov til å gå til butikken og kjøpe mat eller medisiner, forteller Mayora.

Utenfor hotellet går de fleste med masker, ellers kan de risikere å bli arrestert av politiet.

— Det er veldig strenge tiltak som er blitt innført i landet. Vi må bare forholde oss til det de lokale myndighetene sier her, erkjenner han.

— Surrealistisk situasjon

Studentene bodde først på et hotell uten uteområde. Det nærmeste var en liten balkong med forbud om å være flere enn to der. Nå har NLA og reiselederne ordnet nytt hotell for dem. Som nærmeste eneste beboere har de nå tilgang til både basseng og et større uteområde.

— Det er en veldig surrealistisk situasjon. Vi tar en dag om gangen, men det er ganske kjedelig å sitte her maktesløs. Heldigvis hjalp det på psyken at vi fikk byttet hotell slik at vi kan ta lufteturer og være ute om vi må, forklarer Toya Scheldt.

Sammen med Cristine Innvær Andersen er de to av studentene som er koronafast i Peru.

Toya Scheldt og Cristine Innvær Andersen fra deres første dag i Peru.

— En ting er at vi er innestengt i et land, men vi kommer jo oss egentlig ikke ut av området til hotellet heller, sier Andersen.

Til tross for det så takler de situasjonen bra. Drømmen om å reise rundt i Peru skjønner de det ikke blir noe av. Nå tar de bare en dag om gangen før de kommer seg hjem.

— Ingen av oss har vært i en sånn situasjon før, men vi prøver å se det positive i det. Vi hører historier om andre som har det verre enn oss. Vi er samlet og har en trygghet med NLA og norske myndigheter som jobber for oss, sier Andersen.

Nå går dagene til soling, lesing og spising. Å bruke masse tid på å gruble over hva som vil skje har de sluttet med.

— I starten kunne informasjonen endre seg fra time til time om hva som ville skje, men nå forholder vi oss til at vi må her en stund, innrømmer Andersen.

— Vi prøver å få litt rutiner i hverdagen, selv om det ikke er mye vi kan gjøre, supplerer Scheldt med.

De strenge tiltakene i landet er svært synlig når de går på butikken. De må ha på seg munnbind og både politi og militæret er synlig i bybildet. På butikken har de møtt et vakthold på ti personer som skal passe på.

— Men i butikken er det trangt om plassen og folk som går og tar på alt, så man føler at det er en litt falsk trygghet med så mange vakter, forteller Scheldt.

Håper på europeisk samarbeid

Mayora og NLA har vært i kontakt med norske myndigheter for å prøve å komme seg hjem. Håpet er et samarbeid med et annet europeisk land som sender ned et fly for å hente sine egne landsmenn hjem.

— Man kan søke om disposisjon fra myndighetene for å hente hjem egne borgere med fly, men det er ikke så mange fly eller fly hver dag heller. De flyene som går har heller ikke hatt kapasitet til å ta oss med. Så det er vanskelig å vite hva som skjer videre, sier han, og fortsetter:

— Vi har fått informasjon fra Utenriksdepartementet om at det er en mulighet, men vi vet ikke konkret når det eventuelt kan skje. Nå har vi bare kansellert billettene til hjemreisen vi egentlig skulle ha.

160 chartret fly fra Øst-Europa

Sjømannsprest Hilde Sirnes (tv), sammen med nestleder i Ansa Ungarn, Tiril Stuland Bertelsen og leder Malene Augustin (th). Foto: Privat

Med et chartret fly fra et tsjekkisk flyselskap ble 160 norske studenter i Slovakia og Ungarn flydd hjem fredag.

— Det er viktig å hjelpe til når man kan, dette er jo en dugnad der alle på trå til, sier intiativtaker og landsleder for Ansa Ungarn, Malene Augustin, til Khrono.

Det var NRK som først omtalte saken.

Flere studenter ventet med å reise hjem. Det var etterhvert flere og flere studenter i både Ungarn og Slovakia som innså at det ville bli både dyrt og komplisert å komme seg hjem til Norge.

Mange vendte seg til Ansas representanter i både Ungarn og Slovakia med sine bekymringer.

— Flere studenter tok kontakt og fortalte både om få mulige flyvninger, lange mellomlandinger, usikkerhet om man kommer seg videre og lite informasjon fra studiestedene, sier Augustin, som selv studerer medisin i Budapest.

Storstilt koordinering

Fra karantene hjemme i Norge har hun koordinert en stortstilt aksjon for å få medstudenter hjem.

Augustin tok derfor kontakt med et reisebyrå, som også hadde fått henvendelser fra studenter og foreldre som ante uråd.

Etterhvert tikket det også inn meldinger fra sjømannspresten for studenter i Øst-Europa, Hilde Sirnes, om at det også i Slovakia satt flere studenter som ville hjem.

— Da var det plutselig lettere å få til, for da var det flere i samme situasjon. Budapest.no hadde midlene til å hjelpe oss med å chartre flyet, sier Augustin til Khrono.

Fredag kveld landet de på Gardermoen. Men fra Peru er det fortsatt usikkert hvordan studentene skal komme seg hjem.

Powered by Labrador CMS