Helse

Studenter tester seg for klamydia mer enn noensinne

Over 8000 studenter i Oslo og omegn har testet seg for klamydia og gonoré hos Studentsamskipnaden SiO i løpet av 2023. 

På OsloMet har SiO en kampanje som oppfordrer til test for kjønnssykdommer. Den kommer i form av sko på bakken, der det står "Mange går rundt med gonore uten å vite det."
Publisert

I studietiden er det mange nye bekjentskaper og mye å holde styr på. Derfor kan det kanskje være ekstra viktig at man er påpasselig med den seksuelle helsa.

Studenter i Oslo og omegn kan smykke seg med en gledelig økning i testing for kjønnssykdom hos SiO Helse. VG melder om 8000 tester blant studentene i 2023. 

— Dette er soleklar rekord, sier Anders Sandvei, seksjonsoverlege i SiO Helse til avisa.

Fra året før er det en økning på 2000 studenter. Generelt i befolkningen har det vært økte smittetall for kjønnssykdommer. Dette gjelder også for studentene, da det i 2022 ble påvist 40 tilfeller av gonore, mot 66 i 2023. 

— Dette er ganske uvanlige tall. I tillegg forekommer det oftere blant kvinner og heterofile. Kvinner kan være smittet uten å få symptomer. Menn får oftere symptomer, men ikke alltid, opplyser Sandvei, og tilføyer at ingen av gonoretilfellene de påviste var multiresistente mot antibiotika.

Hos SiO Helse kan studentene teste seg gratis, og på egen hånd. Henvender man seg i resepsjonen og spør om selvtest, venter man til en sykepleier eller lege har tid til å stille noen spørsmål og så får man utdelt en test man tar selv på toalettet. Disse testene kan man ta på Blindern, Handelshøyskolen BI og i sentrum. 

Powered by Labrador CMS