gratisprinsippet

SV: Nei til skolepenger for studenter utenfra EU/EØS

Regjeringens forslag om studieavgift for studenter som kommer utenfra EU/EØS får tommelen ned fra SV. Men de stiller ikke ultimatum i saken.

— Det står i Hurdalsplattformen at utdanning skal være gratis i Norge også for utenlandske studenter. Kuttet er et løftebrudd som regjeringen må rette opp i før de setter seg ned med oss og forhandler statsbudsjettet, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) som sier nei til regjeringens forslag om skolepenger for studenter utenfra EU/EØS.

Publisert Oppdatert

Regjeringen vil at studenter fra land utenfor EU skal betale for å studere i Norge. samtidig skal regjeringen skal inn i budsjettforhandlinger med SV, som ikke vil ha skolepenger. Men flere andre partier på Stortinget støtter forslaget, og SV stiller ikke ultimatum i saken.

Fakta

Skoleavgift

 • I forslag til statsbudsjett for 2023 foreslår regjeringen at dets kal innføres skoleavgift ved norske universiteter og høgskoler for alle studenter som ikke er på utveksling og kommer fra land utenfor EU/EØS og Sveits.
 • Kunnskapsdepartementet har tatt utgangspunkt i at en slik avgift vil føre til at 70 prosent av de som blir rekruttert i dag ikke vil komme.
 • Totalt vil det frigjøre 2600 studieplasser til studenter fra Norge og EØS/EU-land.
 • Solbergregjeringen prøvde det samme i 2014, men måtte trekke forslaget.
 • SV og venstre har markert seg tydelig mot forslaget. Høyre sier de støtter forslaget.
 • Forslaget krever lovendring, og dette er sendt på høring.
 • Kunnskapsdepartementet mener forslaget vil frigjøre 2600 studieplasser, og tar utgangspunkt i at universiteter og høgskoler til sammen vil hente inn 300 millioner i skoleavgift.

Det bekrefter Freddy Andre Øvstegård i en sms til Khrono.

— Vi er sterkt imot dette kuttet som særlig vil ramme studenter fra fattige land. Det er mange fra disse landene som kommer for å studere eksempelvis fornybar energi, som er en nøkkel til velstandsutvikling for hjemlandene deres, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

Til Khrono legger Haltbrekken også til:

— Regjeringspartiene har lovet gratis utdanning også for internasjonale studenter. Da forventer vi at regjeringen holder dette løftet og ikke lar det være opp til SV å rydde opp etter den, skriver Haltbrekken i en sms.

— Ap og Sp sitt løftebrudd

Haltbrekken understreker også at SV ikke har måttet «selge» noe annet på utdanningsfronten for å berge det såkalte gratisprinsippet.

— Det står i Hurdalsplattformen at utdanning skal være gratis i Norge også for utenlandske studenter. Kuttet er et løftebrudd som regjeringen må rette opp i før de setter seg ned med oss og forhandler statsbudsjettet, sier Haltbrekken.

— Betyr dette at det er et vilkår for budsjettforhandlinger at regjeringen retter opp i det SV kaller et løftebrudd?

— Det betyr at vi forventer at regjeringen overholder sine løfter, skriver Haltbrekken i en SMS.

Freddy Andre Øvstegård er utdanningspolitisk talsperson for SV.

— Stiller SV ultimatum på skolepenger for budsjettforhandlinegne? Ja eller nei?

— SV stiller ingen ultimatum, så svaret er nei. Dette er Arbeiderpartiets og Senterpartiets løftebrudd, så de må ta ansvar for å rette opp, svarer Øvstegård.

Fakta

Krav til studenter som vil ha studietillatelse i Norge

 • Du må betale et søknadsgebyr.
 • Du må ha fått opptak til en høgskole eller et universitet.
 • Du må ta utdanningen på fulltid.
 • Du må ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 121.220 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto eller en kombinasjon av dette. Hvis du allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med. (Hvis du ikke har bankkonto i Norge kan du bruke studiestedet ditt sin bankkonto. Du må kontakte studiestedet ditt ved spørsmål rundt denne ordningen.)
 • Hvis du skal betale skolepenger, må du i tillegg ha penger til å betale dette.
 • Du må ha et sted å bo.
 • Forholdene i hjemlandet ditt må være slik at det er sannsynlig at du kan reise tilbake dit når du er ferdig med å studere.

Kilde: udi.no.

Haltbrekken har i tillegg en oppfordring til Arbeiderpartiet.

— Vi forventer at Ap-folk og AUF-ere landet rundt nå står opp og slåss for retten til gratis utdanning. Dette lå som et løfte i Hurdalsplattformen og det kan de ikke gå ifra, sier Haltbrekken.

Det var Adresseavisen som først meldte om SVs nei til skolepengeforslaget (Abo).

Høyre støtter

Kari-Anne Jønnes er utdanningspolitisk talsperson for Høyre. Høyre forslo selv skolepenger for internasjonale studenter i 2014, men etter massive studentprotester valgte de og daværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen å trekke forslaget.

— Når den rødgrønne regjeringen foreslår skolepenger for utenlandske studenter skal ikke Høyre være en brems. Høyre har foreslått dette tidligere uten å få flertall og registrerer at Arbeiderpartiet har snudd i saken og vi kan sikre flertall for deres nye politikk, skriver Jønnes i en sms til Khrono.

Haltbrekken i SV mener regjeringen ikke kan redde seg inn med støtte fra andre partier på enkeltsaker i budsjettet.

— De kan ikke kjøre slalom om budsjettet i Stortinget. Den tiden er forbi, skriver Haltbrekken til Khrono.

Demonstrasjoner landet rundt

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Maika Marie Godal Dam, sier at de har vært tydelige på at vi ikke vil ha skolepenger for internasjonale studenter.

— Vi er veldig glade for å se at vi har med oss SV på laget, men vi tar ikke seieren på forskudd. Vi oppfordrer Ap og Sp til å snu, og håper SV står på kravet løpet ut, sier NSO-lederen i en kommentar til Khrono.

Leder i NSO, Maika Marie Godal Dam

Onsdag ettermiddag har studenter landet rundt tillyst demonstrasjoner og markeringer for å vise sin motstand mot regjeringens forslag.

Studentene i Ås og i Trondheim er noen av de som har annonsert arrangementer onsdag ettermiddag.

I tillegg blir det protester i Oslo, samarbeid mellom studentene ved UiO og OsloMet, Bergen, Bodø, Levanger og Stavanger.

Endringslogg

25.10.2022, kl. 10.16: Oppdatert med nye kommentarer fra Haltbrekken, Øvstegård og Kari-Anne Jønnes fra Høyre.

Powered by Labrador CMS