Skikkethet

Sykepleierstudent kastet ut av studiet: — Vi har aldri opplevd noen som er mindre skikket

En tidligere sykepleierstudent møtte denne uka i retten for å få fortsette sykepleierutdanningen etter at han ble utestengt i fem år.

Mannen i 40-årene ønsket å jobbe som sykepleier, men fikk sterke tilbakemeldinger fra kolleger under et praksisopphold som nå gjør at han er utestengt fra sykepleierstudier i fem år.
Mannen i 40-årene ønsket å jobbe som sykepleier, men fikk sterke tilbakemeldinger fra kolleger under et praksisopphold som nå gjør at han er utestengt fra sykepleierstudier i fem år.
Publisert

To dager var denne uka satt av i Buskerud tingrett for å behandle søksmålet en tidligere sykepleierstudent har anlagt mot Kunnskapsdepartementet. Mannen i 40-årene studerte tidligere ved sykepleierstudiet ved Universitetet i Sørøst-Norge og begynte våren 2018 i praksis ved Sykehuset i Vestfold.

Her skal mannen ha fungert svært dårlig. Ifølge tvilsmeldinger skal mannen ha vist truende og krenkende atferd. Ifølge en tvilsmelding som Drammens Tidende, som først omtalte saken, har sett, skrev fire veiledere at de aldri har opplevd noen som er mindre skikket.

— Vi skriver denne meldingen fordi vi aldri har opplevd noen som er mindre skikket enn NN. Det er sjelden vi er så sikre. Han kan ikke bli sykepleier. Vi ville ikke hatt han som vår sykepleier eller kollega, står det i brevet som er undertegnet av fire veiledere ved Sykehuset Vestfold.

Truet universitetslektor

Veilederne viste i tvilsmeldingen til at mannen glemte beskjeder, var vanskelig å korrigere, vanskelig å samarbeide med, manglet selvinnsikt og oppførte seg truende. De fryktet at det kunne gå utover pasientsikkerheten dersom han fikk fortsette studiet og bli sykepleier.

Mannen fullførte ikke praksisen og ville heller ikke bestått dersom han gjorde det, ifølge veilederne. Da han fikk vite at han ikke fikk godkjent praksis reagerte han med å sende aggressive tekstmeldinger til en universitetslektor, ifølge Drammens Tidende.

«Hadde du visst hva studentene sier om deg så hadde du sluttet, det er ikke drittslenging. Det er kalde fakta», skrev han i en SMS.

«Får de deg som veileder så slutter de», skrev han i en annen. Lektoren skal ha oppfattet meldingene som ubehagelige.

Dette utløste prosessen som førte til en utestengelse fra studiet på fem år.

Kjenner seg ikke igjen

Ting forverret seg ytterligere for mannen høsten 2019. Mens saken ble behandlet ble mannen dømt til 11 måneders fengsel for vold og truende atferd mot helsepersonell.

Dette la Regjeringsadvokaten vekt på i sitt sluttinnlegg, og viser til at oppførselen ikke er av en forbigående art.

I 2020 vedtok universitetet å stenge ham ute fra sykepleierutdanningen og tilsvarende utdanninger i Norge. Felles klagenemnd kom til samme konklusjon i fjor høst.

Mannen reagerte med å rette et søksmål mot Kunnskapsdepartementet for å få utestengelsen omgjort. Han forklarte i retten denne uka at han ikke kjenner seg igjen i veiledernes beskrivelse av praksisperioden.

— Jeg skjønner ikke hva jeg har gjort feil. Kunne de ikke sagt hva som var feil der og da. Det er ikke lett å forklare seg om noe mange måneder etterpå, sa den tidligere studenten ifølge Drammens Tidende.

Beklaget tekstmeldinger

I retten var han åpen om sin fortid som rusmisbruker og at dette er medvirkende faktor for at han ønsker å jobbe i helsevesenet. Han har jobbet som pleieassistent siden 2012.

— Jeg har gjort mye rart, men så lenge jeg har jobbet i helsevesenet har jeg aldri satt noens liv eller helse i fare. Jeg er ikke noen fare, sa han ifølge avisa.

Han beklaget meldingene han sendte til universitetslektoren, og forklarte at han gikk for langt.

Rettssaken ble avsluttet tirsdag og det er ventet dom i saken om tre uker.

Powered by Labrador CMS