krisen i norce
Toppsjefen i Norce går av
Elisabeth Maråk Støle går av som administrerende direktør i Norce. Forskningskonsernet har slitt med stor uro etter fusjon, nedbemanning og omorganisering.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Elisabeth Maråk Støle går av som administrerende direktør i NORCE.
I en intern melding til de ansatte skriver styret:
«Hun vil sitte i stillingen til 15. februar. Arbeidet med å finne hennes etterfølger settes i gang umiddelbart. Thor Arne Håverstad blir konstituert til ny administrerende direktør er på plass».
Krevende
– Styret i NORCE vil takke Støle for hennes store innsats som har loset organisasjonen fram til der NORCE er i dag, sier styreleder Tore Ulstein, i en pressemelding
Han fortsetter:
– Fusjons- og endringsprosesser er svært krevende for organisasjonen, og jeg er imponert over alt våre dyktige fag- og forskningsmiljøer langs hele kysten har lyktes med de tre første årene. Dette gir grobunn for videre arbeid for å posisjonere NORCE.
Stor uro
Forskningsinstituttet Norce ble etablert i januar 2018, og er en sammenslutning av 7 enkeltstående forskningsinstitutter. Det første året endte med 38,7 millioner i minus på driften. I 2019 økte underskuddet til over 50 millioner. Dermed tok ledelsen grep og varslet oppsigelser i størrelsesorden 35-40 årsverk.
I juni i fjor ble det klart at 20 personer måtte forlate Norce. I tillegg ble 30 medarbeidere omfattet av endringsoppsigelser. Det vil si at de måtte over i en annen jobb i bedriften, og får sine lønns- og arbeidsbetingelser endret i den forbindelse.
Da oppsigelsene ble kjent fortalte fagforeningene at uroen i Norce ikke var over med dette.
Leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Norce, Elisabeth Aaserød, beskrev stemningen som urolig.
— Denne uroen har vi hatt lenge, og den vil fortsette i lang tid. Dette er ikke noe som bare går over, sa Aaserød til Khrono i juni.
Hos Forskerforbundet opplevde de også mange frustrerte medlemmer.
— Det har vært en brutal prosess, som også flere har stilt spørsmål ved nødvendigheten av, fortalte leder i Forskerforbundet i Norce, Atle Blomgren.
I høst har konseret jobbet for å finne en ny organisering. Konsernet skal omrokkeres fra 6 til 3 avdelinger, og 7 konserndirektører skal bli til 3.
Denne modellen ble utredet uten at konserndirektørene var involverte. Det medførte at de skrev et brev til styret og kritiserte både løsningen og prosessen som de ikke hadde vært en del av.
Løsning i fellesskap
— Det har vært en krevende prosess Norce har stått i. Den har også vært krevende for Elisabeth. Gitt den situasjonen vi er i nå har vi gjort en helhetsvurdering. I fellesskap har så kommet til at det er en riktig og god løsning at Elisabeth Maråk Støle trer til side, sier styreleder Tore Ulstein i Norce.
Nå blir direktør for administrasjon ,Thor Arne Håverstad, konstituert som sjef.
— Hvilket perspektiv har dere rundt når en ny konsernsjef kan være på plass?
— Vi tar fatt på dette arbeidet omgående, det er en stor og prioritert oppgave. Mer kan jeg ikke si nå, sier Tore Ulstein.
Sjefene takket for seg
I fjor høst ble det klart at flere ledere begynte å takke for seg oppi all uroen. Det er også blitt gjennomført en arbeidsmiljøundersøkelse der resultatene ennå ikke er presenterte. De nye stillingene som konserndirektører er lyst ut eksternt. Og administrasjonen har frist på seg til mars for å sette den nye organisasjonsmodellen ut i livet.
Fagforeningene Econa og Forskerforbundet i Norce har laget en felles uttalelse i forbindelse med Maråk Støles avgang.
«Fagforeningene i NORCE har vært kritiske til håndteringen av mange prosesser i selskapet og vi ønsker nå tett dialog med styret og konstituert direktør om veien videre», heter det i uttalelsen fra Econa og Forskerforbundet.
Naturlig
I den meldingen til de ansate legger styreleder Tore Ulstein vekt på det videre arbeidet.
—Styret har hatt et sterkt fokus på å gjennomføre fusjon og omstilling blant annet for å bidra til faglig utvikling, økonomisk bærekraft og et selskap med ambisjoner og felles kultur og identitet. Derfor vil det være svært viktig å fortsette de pågående utviklingsprosessene i selskapet, inkludert reorganisering fra seks til tre fagavdelinger. Prosessen med rekruttering av nye ledere må fortsette med uforminsket kraft, understreker Ulstein.
Elisabeth Maråk Støle har denne kommentaren i meldingen:
— Jeg er stolt over å ha ledet den største fusjonen i norsk instituttsektor og fått vært del av denne flotte organisasjonen med så mange dyktige kolleger. Prosessen har vært krevende for alle, og for meg er det nå naturlig å gi stafettpinnen videre, sier Støle.
Khrono oppdaterer saken.
Nyeste artikler
Hevdet hun var utdannet ingeniør — dømt for dokumentfalsk
Når forskning går ut over studentene
Rettigheter uten plikter
Har ikkje opplevd spisse olbogar
Vil stoppe dagens plagiatkontroll. — Departementet stikker hodet i sanden
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter