engelske universiteter

Toppuniversiteter fikk millionbeløp fra Putins venner

Britiske medier melder at universitetene har fått millionbeløp fra bekjente av Vladimir Putin. Samtidig vil politikere og akademikere ha mer åpenhet om donasjoner fra utlandet.

Oxford University er blant universitetene som har fått mange millioner i donasjoner fra personer med tilknytning til Vladimir Putin.
Publisert Oppdatert

I Storbritannia er man bekymret over universitetenes tilknytning til autokratiske regimer, som nå er blitt en politisk sak for parlamentet. I arbeidet med en ny lov om ytringsfrihet har parlamentsmedlem Jesse Norman foreslått at universiteter må offentliggjøre gaver eller kontrakter fra utlandet med en verdi over 50.000 pund.

Samtidig har Russlands invasjon av Ukraina fått britiske medier til å grave i pengegaver til britiske universiteter. Det viser seg å være flere millioner pund fra personer med tilknytning til Russlands president, Vladimir Putin, skriver avisen Times Higher Education. Det skjer samtidig som russiske oligarker får sanksjoner mot seg fra myndighetene, blant annet ved å fryse det de eier i Storbritannia.

Store summer til store universiteter

The Guardian meldte 8. mars at University of Cambridge har tatt imot seks millioner pund i donasjoner fra ukrainskfødte Dmitry Firtash, en mann som samme avis omtaler som den russiske regjeringens mann i Ukraina, og som også er ettersøkt av FBI for bestikkelser. Ukraina innførte sanksjoner mot Firtash allerede sommeren 2021, for hans tilknytning til Russland.

Lengre vest i landet viser undersøkelser at University of Cambridge også har fått tilsvarende donasjoner. The Times meldte 7. mars at universitetet fikk tre millioner pund i donasjoner fra Vladimir Potanin, som ifølge samme avis er en kamerat av navnebror Putin. Oxford og Cambridge går ofte igjen som de høyest rangerte institusjonene i verden.

Utdanningstilbudet i England har blitt tilknyttet tvilsomme regimer tidligere. I 2011 viste en rapport blant annet at The London School of Economics hadde tilknytning til Libya og diktatoren Muammar al-Gaddafi.

Vil ha mer åpenhet

Disse to pengetildelingene brukes som tennvæske for politikerne og akademikere som vil ha mer åpenhet på pengedonasjoner til universitetene.

— Åpenhetet og ansvarlighet må være universelt i omfang, sier professor John Heathershaw, ved Universitetet of Exeter, som har vært med utformingen av lovforslaget med Norman til avisen Times Higher Education.

Han og en rekke andre akademikere har skrevet et brev publisert i The Times der de ber den britiske regjeringen om å støtte lovforslaget om utenlandske donasjoner. Utdanningsminister Nadhim Zahawi har sagt at han vil se på forslaget.

I 2020 undersøkte professor Heathershaw, med kollegaer, om noen av de største universitetene i Storbritannia hadde uavhengige gavekomiteer og retningslinjer for donasjoner. Kun syv av 17 viste seg å ha det, skriver Times Higher Education.

Powered by Labrador CMS