Nytt om folk

Tungodden blir universitets­­direktør i Bergen

Styret ved Universitetet i Bergen har ansatt Tore Tungodden som ny universitetsdirektør.

Tore Tungodden og Margareth Hagen
Rektor Margareth Hagen er svært fornøyd med å ha ansatt Tore Tungodden som ny universitetsdirektør.

Tungodden har vært fungerende universitetsdirektør siden Robert Rastad gikk av som universitetsdirektør tidligere i år. Før det har han vært assisterende universitetsdirektør siden 2015.

Rektor Margareth Hagen sier seg svært fornøyd med ansettelsen.

— Jeg er glad for at Tore Tungodden har takket ja til jobben som universitetsdirektør. Med Tore får vi en leder med inngående kjennskap til sektoren og Universitet i Bergen. Tore er en strategisk og resultatorientert leder, med solid ledererfaring og faglig tyngde. Alt dette vil komme godt med i de spennende prosessene UiB skal i gang med i årene som kommer, sier hun i en pressemelding.

— Takknemlig for tilliten

Tungodden var en av fire søkere til stillingen. Han tiltrer med en gang.

— Jeg er takknemlig for tilliten universitetsstyret har gitt meg. Universitetet i Bergen er en av Norges ledende kunnskapsinstitusjoner og en av de største og mest internasjonale arbeidsplassene i Bergen. Det er et privilegium å få gå inn i direktørrollen i en organisasjon med så dedikerte og dyktige ansatte, sier han.

Den nye universitetsdirektøren peker overfor Khrono på at universitetet står foran mange store oppgaver og prosjekter som han vet vil løfte universitetet og Bergen. 

 Det er spesielt tre store utfordringer han vil ta tak i framover:

— Den ene er knyttet til oppfølgingen av universitetets strategi og handler om å sørge for at administrasjonen hele tiden er tett på kjernevirksomheten og legger til rette for at UiB kan nå de faglige målene våre i strategien fram mot 2030. I tillegg har universitetet store byggeprosjekter som vi må sørge for at det er god framdrift i. Og ikke minst er det ressurssituasjonen, med strammere økonomi som må håndteres på en klok måte, sier han.

– Din forgjenger sammenlignet det å bli universitetsdirektør med å drikke av en brannhydrant …?

— Universitetet er en stor og kompleks organisasjonen, og jeg er ydmyk for at jobben er krevende. Den krever både innsikt og oversikt, men jeg har jobbet i sektoren lenge og tror jeg er godt rustet for rollen som universitetsdirektør, sier Tungodden, som fra neste uke tar seg fire ukers ferie.

— Det skal komme godt med, sier han, før han haster inn i enda et møte.

Tungodden har lang erfaring fra ulike lederstillinger ved Universitetet i Bergen. Han er utdannet cand.polit. i medievitenskap og er 56 år gammel.

Vil ikke svare

Søknadsfristen til stillingen ble forlenget to ganger, og siste frist var 10. juni. Styret ved UiB hadde møte 15. juni og skal da ha blitt varslet om at det ville bli et ekstraordinært styremøte 26. juni. Dette møtet skal ha ligget i den offisielle møtekalenderen fra 16. juni, men innkalling ble ikke lagt ut på styrets side på uib.no før fredag 23. juni. Vanligvis ligger innkalling og saksliste der seks dager før et universitetsstyremøte.

— Vi har hatt en grundig prosess med tanke på å ansette den beste mulige direktøren, og det har vært gjennomført intervjuer, sier rektor Margareth Hagen til Khrono.

Hun sier at vedtaket ble fattet i et enstemmig styre.

Hagen ønsker ikke å svare på hvor mange søkere som ble innkalt til intervju og om det var noen som ble innstilt som nummer to til stillingen. Etter det Khrono erfarer var det bare Tore Tungodden som ble innstilt.

— Jeg er svært glad for at Tore Tungodden har takket ja til å bli direktør, sier Hagen til Khrono.

— Som å drikke av brannhydrant

Det var i april det ble kjent at tidligere universitetsdirektør Robert Rastad ga seg som universitetsdirektør etter bare vel to år i jobben.  Han beskrev da en svært krevende tilværelse som direktør:

— Å starte ved Universitetet i Bergen har jeg sagt flere ganger har vært som å forsøke å drikke vann fra en brannhydrant. Det har vært utrolig mange spennende oppgaver og mange folk å bli kjent med. Men det ble en spesiell start, fordi jeg kom inn under pandemien og rektoren som ansatte meg gikk av til lunsj på min første arbeidsdag, sa han i et intervju med Khrono.

I løpet av noen måneder i vinter og vår sluttet i alt fire direktører ved Universitetet i Bergen. Tre av dem hadde vært i stillingene sine i kort tid.

Khrono gjør for ordens skyld oppmerksom på at Tore Tungodden er styreleder i Khrono.

Endringslogg: Sak oppdatert med kommentarer fra Margareth Hagen 26. juni kl 13.08

Powered by Labrador CMS