student

Tusenvis i kø for å få studentbolig

Minst 13.000 studenter står i kø for å få studentbolig til høsten. Norsk studentorganisasjon er bekymret.

Thons studentboliger i Bjørvika er et av de private alternativene for studentbolig. Studentsamskipnadene har på sin side lange køer til deres boliger.
Publisert

Om litt over en måneds tid er det studiestart i Norge. Samtidig står tusenvis i kø for å få tilgang til studentbolig fra studentsamskipnadene landet rundt.

Både VG og TV 2 omtaler problemet. Førstnevnte har samlet inn tall som viser at minst 13.000 studenter står i kø for å få studentbolig.

— Dette er noe vi i NSO (Norsk studentorganisasjon, jour.anm) har vært bekymret for lenge. Vi vet at noe av det vanskeligste med å bli student er å finne et trygt og godt sted å bo. Der er studentboliger en god mulighet for mange. Når så mange da står i kø så er vi bekymret, sier NSO-leder Maika Marie Godal Dam til Khrono.

Vil ha bygging

Fortsatt er det en ukes tid til søkere til høyere utdanning får svar på om det er kommet inn på studier i samordna opptak. NSO ser med bekymring at så mange da allerede står på ventelister før de vet om man er kommet inn.

— Samtidig som vi får flere studenter så er dekningsgraden for studentboliger lav. Det et problem der flere har ansvar. Regjeringen og stortinget må ta ansvar for å legge pegger til grunn, kommunene må ta ansvar for flaskehalser i byggingen og studentsamskipnadene ta sitt ansvar for at det blir bygget flere boliger, mener Godal Dam.

Med lange ventelister på studentboliger blir studentene ofte henvist til det private markedet.

— Vi vet at rundt 75 prosent av studentene bor på det private markedet. Der må også studenter konkurrere mot økonomisk sterkere grupper. Derfor vet man også at mange bor dårligere enn det man bør kunne forvente, enten man er student eller ikke, sier hun og legger til:

— Det må settes noen spader i jorden , og det må settes mange over hele landet.

Uvanlig trykk

Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen) hadde 2200 studenter i kø per 1. juli, ifølge tall som VG har samlet inn. Til avisen forteller styreleder Amalie Lunde at de ikke hatt så mange studenter i kø så tidlig på sommeren.

— Dette er noe som bekymrer oss, og vi ser at det er et svært presset marked for studentboliger, sier styrelederen til avisen.

I fjor høst bikket Norge for første gang 300.000 studenter.

Hovedstaden har flest på venteliste, med hele 6700 studenter som har meldt seg på liste for å få bolig fra Studentsamskipnaden i Oslo. 1. august kommer samskipnadene med nye offisielle tall over hvor mange som er kø.

Khrono har tidligere omtalt at studentsamskipnadene sliter med å bygge nok studentboliger. Kun 15 prosent av landets studenter bor i studentboliger levert av studentsamskipnadene. Norges studentorganisasjon (NSO) har som mål at samskipnadene skal stå for 20 prosent av dekningen av boliger til studenter.

— Vi ønsker i utgangspunktet å bygge mer, og vi kan bygge mer. Men da må retningslinjene for boligbyggingen følge markedsutviklingen. Samskipnadene mener at det er riktig at det finnes kostnadsramme for studentboliger, men vi kan ikke bygge boliger innenfor dagens rammer, sa styreleder i Samskipnadsrådet og direktør i Studentsamskipnaden i Sørøst-Norge, Hans Erik Stormoen til Khrono tidligere år.

Til TV 2 sier statsråd Ola Borten Moe at han gjerne vil få fortgang på byggingen han også.

— Jeg er enig at det går for sakte for å få på plass nye studentboliger, men det står ikke på regjeringen eller på pengene. I år gir vi penger til 1130 studenthybler, men vi hadde penger til å bygge 1650.

Powered by Labrador CMS