krigen i ukraina

Tyskland venter å ta imot 100.000 studenter og akademikere på flukt

Tyskland ser til Polen mens de forbereder seg på å ta imot ukrainske studenter og akademikere på flukt.

Tyskland forventer å ta imot 100.000 studenter og akademikere som skal inn på deres utdanningsinstitusjoner.
Publisert

Joybrato Mukherjee, president i det tyske akademiske utvekslingstjenesten (DAAD), besøkte forrige uke Polen for å se og lære hvordan de tar imot ukrainske flyktninger.

Bakgrunnen for besøket er at Tyskland selv forventer å innrullere ukrainske flyktninger på deres universiteter. Det skriver UniversityWorldNews.com.

— Vi forventer minst 100.000 ukrainske studenter og akademikere skal komme til våre universiteter i Tyskland. Om vi ser på situasjonen i Polen så ser vi at det er lite tid på å forberede oss på antall folk som vil søke tilflukt hos oss, sa Mukherjee i en pressemelding fra DAAD i forkant av besøket.

Mange ukrainere fra før

Polen hadde allerede en stor andel ukrainske studenter i landet før krigen brøt ut. I etterkant har over to millioner mennesker ankommet landet på flukt. Flere av de har fått hjelp av polske utdanningsinstitusjoner. Mukherjee og DAAD har tidligere kalt Polen en rollemodell for dette.

— Det er viktig at studenter og akademikere kan fortsette med sine studier og forskning på en slik måte at de kan returnere hjem når som helst. Muligheten, eller håpet, om å kunne dra hjem er viktig. Selv om vi på dette tidspunkt ikke vet hvor lenge krigen vil vare, sier Mukherjee til UniversityWorldNews.

15. mars ble det satt av fem millioner euro til stipend og andre ordninger for ukrainske studenter og akademikere i Tyskland. DAAD har bedt den tyske regjeringen om 80 millioner euro til å ta imot flyktningene i høyere utdanning.

Skiller seg fra flyktningkrisen

Daværende forbundskansler Angela Merkel åpnet grensene under flyktningkrisen i 2015 og 2016. Da ble 960.000 asylsøknader levert, ifølge tall fra BAMF (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge).

Mukherjee påpeker at det er forskjell på disse to krisene. Ukrainere har frihet til å dra der de vil i EU, inkludert Tyskland.

— Så det er viktig at alle universitetene i landet er godt forberedt. Det er grunnen til at vi også har ukentlige møter med dem, sier han.

Ifølge Studyportal hadde Tyskland i 2021 8200 ukrainske studenter ved sine universiteter. Kun Polen og Russland hadde flere utenfor Ukraina.

Powered by Labrador CMS