Universitetet i Oslo

UiO-ansatt ble utsatt for rasisme. Skuffet over rektors beklagelse

Nyojah Rogers Ali Adam sto i 2017 fram og fortalte om rasismen han hadde opplevd fra kolleger. Nå har han fått en beklagelse fra rektor Svein Stølen, men han opplever fortsatt å bli straffet for å ha varslet.

Nyojah Rogers Ali Adam avbildet på et snødekt campusområde.
Nyojah Rogers Ali Adam, avbildet i 2017 da han først fortalte om rasismen han hadde blitt utsatt for på eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo.
Publisert

Nyojah Rogers Ali Adam fortalte i 2017 om rasismen han hadde blitt utsatt for gjennom et langt arbeidsliv som driftstekniker og driftsleder i eiendomsavdelingen ved Universitetet i Oslo (UiO).

Gjennom ti år ble han utsatt for grov rasistisk trakassering, og fikk høre alt fra «jævla apekatt», «driftsleder for negerarbeid», «black stupid man» til kolleger som lagde apelyder.

Beklaget

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) konkluderte i 2017 med at UiO hadde brutt loven da de ikke gjorde nok for å forhindre den rasistiske trakasseringen Nyojah Rogers ble utsatt for.

Før jul fortalte Nyojah Rogers til NRK at han fortsatt gruet seg til å gå på jobb, og opplever at han har blitt fryst ut og straffet for å ha varslet.

I etterkant tok rektor Svein Stølen kontakt med Nyojah Rogers og sa at han ønsket å si unnskyld, melder NRK nå. Først la Stølen ut en skriftlig beklagelse til alle som har blitt utsatt for trakassering ved UiO, men Nyojah Rogers navn ble ikke nevnt spesifikt.

Savner handling

Nyojah Rogers fikk senere en personlig beklagelse fra Stølen, men han opplever fortsatt at arbeidsoppgavene og kontakten med kollegaene er nærmest ikke-eksisterende.

Han savner handling fra Stølen, sier han til NRK.

— Hva har han gjort, konkret, for å bedre min situasjon? Null. De har gjort null.

Stølen har ikke ønsket å kommentere Nyojah Rogers sak utover å fortelle om arbeidet UiO gjør mot rasisme.

— Jeg mener at det ikke er riktig som arbeidsgiver å kommentere eller diskutere enkeltsaker og enkeltpersoner, sier Stølen til statskanalen.

Powered by Labrador CMS