rettssak

UiT-studenten innrømmer feil. Mener utestenging er for hard straff

Den internasjonale studenten kom til Norge i 2021. Tirsdag møtte han UiT Norges arktiske universitet i tingretten i Tromsø.

Et snølandskap med et stort rødt bygg i bakgrunnen, rammet inn av snøtunge trær.
UiT Norges arktiske universitet.

I løpet av en fire timer lang hjemmeeksamen høsten 2021 samarbeidet den 26 år gamle studenten tett med en medstudent.

Fakta

Dette er saken

  • En mastergradsstudent ved Universitetet i Tromsø kjemper for å få omgjort et vedtak om utestengelse etter fusk på en hjemmeeksamen høsten 2021.
  • Saken gikk tirsdag for Nord-Troms og Senja tingrett.
  • Den aktuelle studenten innrømmer at han har fusket, men sier han ikke var klar over at han opptrådte i strid med regelverket.
  • UiT er ikke enig og mener 26-åringen har vært klar over at han benyttet andres arbeid. De viser blant annet til studentens egen uttalelse om at han — på grunn av tidspress — ikke fikk endret tilstrekkelig på det omstridte innholdet før innleveringen. Dermed har han handlet med forsett.
  • Saksøkeren er internasjonal student og sier han risikerer å miste oppholdstillatelsen i Norge dersom vedtaket opprettholdes.

Kilde: Nordlys

Dette forklarte studenten selv i Nord-Troms og Senja tingrett tirsdag denne uken, skriver Nordlys.

Som følge av tidspress rakk ikke studenten å gjøre nødvendige endringer i besvarelsen som han til slutt sendte inn.

Fortsatt student

Han og medstudenten hadde benyttet det samme kildegrunnlaget, forklarte han i retten. Medstudenten ble frikjent av UiT, mens 26-åringen ble tatt for fusk. 

Han er fortsatt student ved UiT, men kan nå stå overfor det han mener er urimelig strenge konsekvenser.

Ifølge egen forklaring kan en opprettholdelse av universitetets utestengelsesvedtak bety utkastelse av Norge. Det har også store økonomiske konsekvenser.

Studenten mener at han ikke har fusket, men at han i god tro har samarbeidet med medstudenten.

Enige om strid

Advokat Johanne Kolstad Skåre representerer UiT, og viste i tingretten til at både UiT og den nasjonale klagenemnda har konkludert med at studenten må utestenges.

Studenten viste ifølge Nordlys flere ganger til informasjon han hadde fått fra en professor i et annet fag på masterstudiet. Her skal det ha blitt sagt noe om at det var lov å benytte eksisterende kilder, så lenge man endret dem tilstrekkelig i egne besvarelser. Det skapte igjen en forvirring hos studenten.

— Vi er enige i at det min klient gjorde er i strid med regelverket til UiT. Tvisten består i om han har tilstrekkelig grad av skyld. Han mener han har handlet grovt uaktsomt, uttalte studentens advokat i tingretten.

Det er uklart når tingretten er klar til å felle sin dom i saken.Powered by Labrador CMS