Fem gode grunner for Aker universitet

Etter måneder med navnedebatt er det på tide å konkludere, ikke å rykke tilbake til start. Her kommer derfor fem gode grunner til at HiOA bør bli Aker universitet, skriver førsteamanuensis Helge Nordahl.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

1.Navnet favner hele det nye universitetet – ikke bare enkelte fag eller fagområder

Å finne et navn til et nytt universitet er ikke først og fremst å finne et navn som noen elsker (eller «tar bølgen for» som Tove Lie skriver). De navnene man da finner vil også bli hatet. Navn noen fagmiljøer gleder seg over vil være totalt uakseptable for andre deler av universitetet. Aker universitet gir ikke problemer for noen deler av det nye universitetet – derfor er det et godt navn.

I tillegg viser Aker-navnet til alle dagens campus-områder for HiOA. Campus Pilestredet ligger på grunnen til de gamle Aker-gårdene og innenfor det som tidligere var Aker Prestegjeld og Gamle Aker Menighet. Campus Kjeller (i fremtiden Lillestrøm?) og campus Sandvika har en tydelig plass i nåtidens Akershus fylke.

2.Navnet gir en klar assosiasjon til de fleste av fagområdene ved det nye universitetet, både når det gjelder historie og fremtid

Da HiO ble dannet i 1994 var Aker Sykepleiehøgskole en av institusjonene som inngikk i den nye høyskolen. På samme tid ble Akershus Sykepleiehøgskole en del av HiA. Dette er bare en av de konkrete forbindelsene våre fag har med Aker-navnet.

Å finne et navn til et nytt universitet er ikke først og fremst å finne et navn som noen elsker.

Helge Nordahl

  • Journalistutdanningen i Oslo vil for alltid være knyttet til Norges avisgate nr 1; Akersgata.
  • Ingeniørutdanningen er knyttet industrien i Oslo, med nære forbindelser til Akerselva. Herfra kommer navnet Akers Mek. Verksted som senere har gitt navn til et av Norges fremste teknologiselskaper, Aker Solutions.
  • Navnet Aker finnes igjen i minst to skoler (Vestre Aker Skole og Nordre Aker Skole) og tre barnehager (Nordre Aker Barnehage, Aker Brygge Barnehage og Gamle Aker Menighets Barnehage) i Oslo.
  • Norges største bibliotek vil forhåpentligvis bli lokalisert ved utløpet av Akerselva.
  • En rekke av våre utdannelser bidrar til aktiviteter i kommunal sektor, der vi finner igjen Vestre Aker og Nordre Aker som to av de største bydelene i Oslo.

3.Navnet gir utallige utvidelsesmuligheter

Fleksibiliteten i et kort universitetsnavn er at det er lett å utvide med navn på enheter eller slagord. HiOA er så mangfoldig at vi trenger å kommunisere med mange forskjellige grupper, internt og eksternt. I tillegg har vi et samfunnsoppdrag som er mangfoldig og vanskelig å kommunisere med et enkelt uttrykk. Det vil derfor være en stor fordel å kunne etablere «ved Aker Universitet» som fellesbetegnelse. Hver enkelt utdanning, senter eller institutt kan da kombinere med eget navn og bli f.eks. «Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Aker Universitet», «Sykepleierutdanningen ved Aker Universitet», «Journalisthøyskolen ved Aker Universitet”, osv. I tillegg kan vi bruke navnet som utgangspunkt for slagord, verdier og temaer, f.eks. «Mangfold ved Aker Universitet», «Viten og praksis ved Aker Universitet» eller «Innovasjon ved Aker Universitet». Dette vil ikke fungere med et lengre universitetsnavn som utgangspunkt.

På samme måte kan kan det engelske navnet Aker University lett utvides, f.eks. til Oslo Business School at Aker University. Her kommer det også frem en stor fordel ved at det engelske og norske navnet er nesten likt og kan brukes parallelt.

4.Navnet har få ulemper

Det har bare vært reist noen få motforestillinger mot navnet Aker universitet. Disse har mindre betydning, men det er likevel verdt å kommentere de viktigste:

  • Navnet Aker brukes i dag av to store norske foretak; Aker Solutions (og datterselskaper) og Aker Sykehus. Det er positivt at disse to vidt forskjellige virksomhetene også bruker Aker-navnet og bidrar til å gi det positive assosiasjoner. På samme måte brukes Aker-navnet av en lang rekke enheter av mange typer (offentlige etater, bydeler, aksjeselskaper, offentlige foretak osv). Det vil neppe være legale problemer knyttet til å bruke Aker-navnet, men dette vil uansett sjekkes ut av informasjonsavdelingen.
  • Den engelske uttalen av Aker kan forbindes med «acre» som brukes i areal- og landbrukssammenheng. Det er imidlertid den skriftlige versjonen som vil brukes oftest overfor grupper som ikke kjenner Aker-ordet. Her vil det ikke være grunnlag for forveksling. Videre vil assosiasjonen til acre også gi positive assosiasjoner, forbundet med f.eks. vekst, grobunn for nye ideer og jordnærhet, altså verdier man finner i stort monn ved HiOA.
  • Aker gir for utlendinger ikke noen umiddelbar geografisk assosiasjon. Dette vil hovedsakelig være et forbigående problem, inntil vi klarer å forbinde Aker University med et innhold. Det er imidlertid mulig å bruke Oslo-navnet som et tillegg i noen sammenhenger – som Aker University, Oslo eller Aker University (Oslo).

5.Navnet gir et kort og konsist svar på hva vi driver med

Et universitet er et veletablert begrep i Norge. De aller fleste vil forbinde universiteter med forskning og utdanning, noe som også vil være hovedaktivitetene for vårt universitet. De fleste, om ikke alle, av våre utdanninger finnes i dag ved «nye» og «gamle» universiteter i Norge. Det vil derfor ikke komme som noen overraskelse at Aker universitet er nettopp det; et universitet.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS