STUDENTLIV

Universitet varsler rettslige skritt etter video av dansende kvinnelige studenter

En gruppe kvinnelige studenter i Iran feiret eksamen med å publisere en dansevideo på sosiale medier. Universitetet sier de vil ta rettslige skritt i respons. 

En gruppe kvinnelige studenter feiret uteksamineringen sin med en dansevideo. Det får konsekvenser.
Publisert

En gruppe studenter i Iran trues med rettslige skritt for å ha lagt ut en video der de feirer uteksamineringen sin med dans, skriver The Guardian. Se videoen på siden. 

På videoen danser en rekke kvinner, og noen av dem kjører på motorsykkel. Presidenten ved Al-Zahra University, Zahra Hajiani sier de vil ta rettslige steg på grunn av videoen. Det er fordi studentene ikke har fått tillatelse eller koordinert videoinnspillingen med universitetet, noe som gjør det til en ulovlig aktivitet. 

Universitetet etterforsker saken, og har så langt identifisert en av studentene som står bak videoen. 

Det er mulig at universitetet handler etter press fra myndighetene i Iran. Det mener menneskerettsadvokat Hossein Raeesi.

— Det er ingen konkret lov som forbyr dansing eller å kjøre motorsykkel. Dette er et forsøk på å bryte ned studentbevegelsen i Iran, sier han.

— De feirer prestasjonene sine, og det er absurd med juridiske trusler.

En iransk student uttalte til The Guardian at videoen fra studentene viser at de ikke lar seg skremme av sanksjoner for å feire offentlig med dans. 

— Universitetspresidenten er kun et talerør for den islamske republikken. Det er ikke ulovlig å feire eller å protestere, sier studenten. 

I et annet tilfelle ble to kvinner arrestert for å danse offentlig i Iran ved en feiring av det persiske nyttåret. 

Internasjonalt var det massive protester da 22 år gamle Mahsa Amini døde på sykehuset etter å ha blitt arrestert av politiet i Iran for brudd på den strenge kleskoden for kvinner i landet. Da danset kvinner i Iran på offentlige steder i protest. 

Powered by Labrador CMS