PRIDE AVLYST

Universiteter og høgskoler i solidaritet etter masseskyting i Oslo

— Vi er sjokkert og forferdet, sier OsloMets rektor Christen Krogh etter masseskyting i Oslo natt til lørdag. Universitetene og høgskoler byen avlyser også arrangementene sine.

Folk har lagt ned blomster og pride-flagg etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept.
Publisert Oppdatert

To personer er drept, 10 alvorlig skadet og 11 lettere skadet etter skyting mot flere utesteder i Oslo natt til lørdag. Lørdagens Pride-parade er avlyst.

Universiteter og høgskoler i byen har også avlyst sine arrangmenter og uttaler sjokk og sorg over det som politiet karakteriserer som en terrorhandling i byen.

Rektor ved Oslo Met, Christen Krogh.


– Vi er sjokkert og forferdet etter det som skjedde i Oslo i natt midt i Pride-uka, med to drepte og mange skadde. Varme tanker går til pårørende, skadde og andre som er rammet, sier Rektor Christen Krogh på OsloMets hjemmeside.
— Dagens Pride-parade og Pride Park er avlyst etter råd fra politiet. Det gjelder også OsloMets deltakelse, og vi oppfordrer studenter og ansatte til å ikke møte opp på disse arrangementene.

– Selv om vi ikke kan feire som planlagt, markerer vi likevel dagen hver for oss. Det viktige arbeidet for mangfold og kjærlighet fortsetter, sier rektor Krogh.

UiO: Fryktløs kunnskap

Også Universitetet i Oslo viser sin medfølelse med alle de som er rammet:

«Vi står sammen Pride-paraden i dag er avlyst på grunn av nattens grusomme hendelser. Tankene våre går til de berørte og etterlatte. Vår parole i dag var "Fryktløs kunnskap". Kampen er ikke over», skriver UiO på sin hjemmeside og rektor Svein Stølen skriver:

«Usigelig trist! I dag markerer vi Pride, hver for oss, men likevel sammen, for å hedre de døde og de skadde - og for å hylle mangfold og kjærlighet».

Kristiania avlyste frokost

Også Høyskolen Kristiania har avlyst sine arrangementer under Pride i dag.

«Det er med tungt hjerte at vi avlyser Pride-frokosten i dag, etter de forferdelige hendelsene i Oslo i natt. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Etter politiets anbefalinger blir det ingen offisiell Pride-parade i dag. Stoltere enn noen gang før skulle vi ønske at vi i år kunne delta i paraden for å feire kjærlighet i alle former Etter en natt preget av hat og ondskap, heier vi i dag - og hver dag - på kunnskap, toleranse og mangfold.»

BI møtes kl 14.00

Handelshøyskolen BI oppfordrer folk til å møtes på Kroa i dag, mellom kl 14 og 17.

«Due to last night’s tragic event, both today’s pre-parade gathering in the Botanical Garden and the Pride parade has been cancelled.Our deepest sympathy and love goes out to everyone affected by this shocking tragedy. No one should be punished for being who they are and loving who they choose.This terrible event only brings us closer together in defense of love, diversity, and inclusion While the celebrations today will not go on as planned, students and staff are invited to gather in Kroa from 2 PM to 5 PM», skriver BI på sin facebookside.

NMBU flagger på halv stang

NMBU firet prideflagget på halv stang i dag, og rektor Curt Rice skriver:

NMBU med pridefalgget på halv stang lørdag.

«We lower the Pride flag to half-staff at NMBU today, to express our grief at the senseless taking of life in Oslo, to express our concern for those who were wounded or otherwise directly affected, and to express our solidarity with all who feel part of the Pride-community. #LoveIsLove »

«Vi sørger med de berørte av tragedien i Oslo og står opp for et samfunn der alle kan elske og leve som de vil, for uendelig kjærlighet og mangfold. Jeg har derfor gitt beskjed om at regnbueflagget skal heises høyt på Høgskolen i Østfolds studiesteder i Fredrikstad og Halden», skriver rektor ved Høgskolen i Østfold, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen i en status på Facebook.

Oslo Pride og Fri oppfordrer hele Norge til å vise solidaritet og markere pride hjemme, i nabolagene og grendene sine.

– Vi kan fortsatt være stolte og synlige, la oss bare være det i nabolagene med familie, venner og nære, sier leder i Foreningen Fri, Inge Alexander Gjestvang.

Etter skytingen i Oslo natt til lørdag, der to personer ble drept, ble alle arrangementer i regi av Oslo Pride avlyst etter anbefaling fra Oslo-politiet.

– Vi oppfordrer hele Norge til å vise solidaritet og markere pride hjemme, i nabolagene og grendene sine, sier leder i Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje.

42-åring siktet

En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen ved flere utesteder i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer er drept, ti alvorlig skadd og elleve lettere skadd etter skytingen. Ingen av de skadde har livstruende skader, opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Politiet etterforsker skytingen ved utestedene Per på hjørnet og homsepuben London pub på C.J. Hambros plass ved Oslo tinghus som en terrorhendelse. De tror det bare er én gjerningsperson.

Norsk statsborger

Mannen som er pågrepet, en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn, er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før. Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

– Han var også kjent for PST, uten at jeg kan gå nærmere inn på det, sa påtaleansvarlig Christian Hatlo på pressekonferansen.

Politiet har tatt kontroll på to våpen, ett etthåndsvåpen og automatvåpen. Ifølge politiet er våpnene av eldre type. Mannen var ikke avhørt av politiet lørdag formiddag.

Elden som forsvarer

Ifølge Dagbladet har mannen nå skiftet forsvarer til Jon Christian Elden.

– Jeg har fått underretning fra politiet om at sikrede vil ha meg oppnevnt som offentlig forsvarer, og jeg har derfor akseptert oppdraget. Jeg kjenner ikke siktede fra før, og har ingen opplysninger om saken før jeg har snakket med han. Jeg er på vei til arresten i løpet av formiddagen, sier John Christian Elden til Dagbladet.

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

Endringslogg: Lagt til kommentar fra Høgskolen i Østfold kl. 12.55 25.juni 2022.

Powered by Labrador CMS