Israel/Palestina

Utdannings­­minister mener sør­afrikansk universitet legitimerer massemord­

Universitetet i Stellenbosch stemte ned Gaza-resolusjon. — Moralsk forkastelig og grunnleggende rasistisk, sier Sør-Afrikas minister for høyere utdanning.

Universitetet i Stellenbosch, University of Stellenbosch, Sør-Afrika
Stellenbosch University, Sør-Afrika. Diskusjonen går høyt om hvordan universitetet skal stille seg til konflikten mellom Israel og Palestina og krigen i Gaza.

— Avgjørelsen tar oss tilbake til apartheids mørkeste dager, sier Sør-Afrikas minister for høyere utdanning, Blade Mzimande.

Det er Cape Times (IOL) som siterer ministeren. Han sier han respekterer universitetets autonomi og rett til å ta egne avgjørelser, men legger til:

— Det finnes ikke noen autonomi fra rasisme, folkemord, apartheid og brudd på fundamentale menneskerettigheter.

Initiativet til resolusjonen kom fra ansatte ved Universitetet i Stellenbosch. Det gikk ut på at universitetet skulle vedta en erklæring «om folkemordet og ødeleggelsen av akademisk virksomhet og utdanning i Gaza».

Ber om fordømmelse

Krav om umiddelbar våpenhvile og slutt på angrep på sivile i Gaza og trygg retur for gislene som ble tatt av Hamas, var blant punktene i forslaget

Resolusjonsforslaget fordømte også «omfattende drap på undervisere og universitetsansatte i den pågående krigen».

Videre inneholdt teksten et punkt som uttrykte «bekymring og opposisjon mot alle forsøk på å begrense den akademiske ytringsfriheten ved å stemple kritikk av Israel eller sionistisk politikk som antisemittisme».

Etter diskusjon ble forslaget til resolusjon nedstemt i universitetets høyeste besluttende organ med 101 mot 80 stemmer (18 stemmer var blanke).

Høyere utdanningsminister Mzimande sier han oppfordrer «alle progressive» ledere, studenter, tidligere studenter og andre som jobber ved Stellenbosch om å fordømme den «moralsk forkastelige og grunnleggende rasistiske avgjørelsen» om å vrake forslaget til resolusjon.

Det var som kjent Sør-Afrika som i januar klaget Israel inn for FN-domstolen med anklager om folkemord i Gaza.

Apartheid-historie

Også en annen statsråd i den ANC-styrte sørafrikanske regjeringen har uttrykt misnøye med avgjørelsen i Stellenbosch.

— Ingen forbrytelser kan rettferdiggjøre folkemord som gjengjeldelse, sier Naledi Pandor, minister for internasjonale relasjoner og samarbeid, ifølge ANCs egen nyhetstjeneste.

Stellenbosch-universitetet, som ligger utenfor Cape Town, er Sør-Afrikas eldste og i dag et av de høyest rangerte. Historisk er universitetet forbundet med apartheid. Mange av landets politiske toppledere og ideologer i apartheid-tiden fikk sin utdannelse ved Stellenbosch. 

Stellenbosch-universitetet «uttrykker dyp medfølelse for alle som lider, direkte eller indirekte, som følge av den humanitære krisen som utspiller seg», heter det i en uttalelse fra rektor, professor Wim de Villiers, i etterkant av avstemmingen om resolusjonsforslaget.

Powered by Labrador CMS