Universitetet i Bergen

Valgoppslutningen stupte i Bergen

Færre enn ti prosent av stemmeberettigede stemte i valget til Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen.

Venstrealliansen har vært lista med størst oppslutning blant studentene de siste årene. I årets valg fikk de nesten 30 prosent av stemmene.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatene fra årets studentvalg ved Universitetet i Bergen (UiB) ble klart tirsdag kveld. 24 seter i Studentparlamentet og de to plassene i universitetsstyret ved skulle velges for det kommende året.

Venstrealliansen, lista som har vunnet valget de siste årene, fikk nok en gang størst oppslutning med 29,2 prosent av stemmene og sju mandater. Sammen med Sosialdemokratisk liste, med 23,7 prosent og seks mandater, har de to listene fått over halvparten av stemmene.

Lav valgdeltagelse

Fakta

Valgresultat 2021

  • Venstrealliansen: 29,2 prosent
  • Sosialdemokratisk liste: 23,7 prosent
  • Moderat liste: 17,5 prosent
  • Liberal liste: 12,2 prosent
  • Realistlista: 9,8 prosent
  • Generell studentallianse: 7,6 prosent

I det andre digitale valget etter utbruddet av koronaviruset, fortsetter valgdeltagelsen å gå ned. Av 19.102 stemmeberettigete studenter, valgte kun 1804 å avlegge stemme. Det gir en valgoppslutning på 9,4 prosent. Til sammenligning var oppslutningen på 15,4 prosent i fjorårets valg og studentvalget har jevnlig oppnådd rundt 20 prosent valgdeltagelse de siste årene.

Leder av Studentenes Valgstyre, Petter Morland, mener det er særlig to faktorer som påvirker den lave valgoppslutningen.

— Den ene faktoren er digital valgkamp, som er vanskeligere enn en fysisk valgkamp. I et fysisk valg bruker man mer tid på campus, man er i kantina og studentene får kjenne lukten av vafler og sett stands. Vi når ut til en rekke studenter som vi vanligvis ikke når ut til. En annen faktor kan være en koronatretthet. Det har vært gjennomført mange undersøkelser og det har vært rektorvalg, som jeg er redd har ført til en tretthet blant studenter.

Morland mener valgoppslutningen på 9,4 prosent er trist. Nå skal han sammen med resten av apparatet bak studentvalget sette seg ned og finne ut av hvordan man kan heve valgoppslutningen til gamle høyder.

— Vi ønsker å jobbe med studentenes tilknytning til universitetet - en tilknytning jeg er redd ikke er den samme som i 2016 da vi hadde en valgoppslutning på 25 prosent, sier Morland.

Gjenvalgt for tredje gang

Det er ikke kun studentpolitikere på studentlistene som har stilt til valg. Studentenes plasser i universitetsstyret har blitt kjempet om og valgkampen har til tider vært svært krass i tonen.

For tredje gang er Gard Aasmund Skulstad Johanson valgt som den mannlige representanten for studentene. Han fikk 65,65 prosent av stemmene.

Med seg får han Cora Gabrielle Møller Jensen, som også er gjenvalgt med 61,28 prosent av stemmene.

Også i dette valget har studentene slitt med å engasjere seg. Kun 8,5 prosent tok seg bryet med å stemme på en av de mannlige kandidatene, mens tilsvarende tall for de kvinnelige kandidatene er 8,7 prosent.

Powered by Labrador CMS