Debatt ● håkon haugli
Vi trenger et akseleratorprogram for forskningstunge bedrifter
Vi må skape flere bedrifter fra offentlig finansiert forskning. Større investeringer til teknologioverføringskontorer er ikke løsningen alene.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
Norge trenger å øke kommersialiseringsresultatene av forskningsinnsatsen, og vi må derfor skape gode økosystemer og mekanismer for kunnskapsoverføring fra akademia til næringslivet. Det vil bidra til å diversifisere næringsstrukturen så vi får flere ben å stå på. Vi er derfor helt enige med de fire artikkelforfatterne i Khrono som skriver at det haster med å skape flere bedrifter fra offentlig finansiert forskning. Men vi mener fremgangsmåten med å kun investere mer i teknologioverføringskontorer (TTO-er) ikke er tilstrekkelig. En utfordring med TTO-er er mangel på markedsfokus fra forskere, som kan føre til at kommersielle muligheter overses, og for sterkt fokus på produktinnovasjon framfor tjenesteinnovasjon.
Norske høyteknologiske bedrifter som er med i European Innovation Council (EIC) sin akselerator, får ofte tilbakemeldinger om at deres kapitalstrategi (cap table) ikke er god nok, og at den i for stor grad vektlegger den teknologiske løsningen.
Dersom målet med FoU-prosjektet er en kommersiell løsning som skal lykkes i et betalende marked bør virkemiddelapparatets ordninger støtte opp om dette målet
Håkon Haugli
Det er samtidig flere problemer som bidrar til at ikke flere oppstartsbedrifter realiseres fra forskningsresultater. For å stimulere til flere oppstartsbedrifter, og få større investeringer i FoU i eksisterende næringsliv, mener vi det er riktig å øke bruken av virkemidler som avlaste bedriftenes finansielle risiko og utløser privat og andre former for finansiering. En større ramme for næringsrettede virkemidler er i tråd med et av NIFU og Oslo Economics forslag for å øke private investeringer i FoU. De mener dette kan bidra til å øke addisjonell finansiering fra bedriftene.
Dersom målet med FoU-prosjektet er en kommersiell løsning som skal lykkes i et betalende marked bør virkemiddelapparatets ordninger støtte opp om dette målet, og bistå bedriften gjennom de ulike fasene. Dette kan være støtte til å mobilisere privat kapital, introduksjon til eksportmuligheter eller sparring rundt forretningsmodell. Slik vil man kunne legge til rette for en helhetlig FoU-vekstreise hvor virkemidlene er tilpasset bedriftens behov.
Vi har sammen med Forskningsrådet etterlyst et nasjonalt akseleratorprogram for å tilrettelegge bedre for vekstreisen til forskningstunge bedrifter. Vi tilbyr allerede tre tilsvarende programmer for oppstarts- og skaleringsbedrifter som norske selskaper har gode erfaringer med: Tech Incubator og Tech Executive Accelerator for teknologibedrifter og Executive Marketing New York for selskaper som har ambisjon om å vokse raskt. Et akseleratorprogram for forskningstunge bedrifter kan også hjelpe med tilgang til tålmodig skaleringskapital. EICs akseleratorprogram bringer svært gode resultater, men det er hard konkurranse og kun et fåtall bedrifter får tilbud om skaleringskapital og mentorer. Vi ønsker å gi flere forskningstunge bedrifter muligheten til å kommersialisere løsningene sine gjennom et slikt nasjonalt akseleratorprogram.
Nyeste artikler
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Stipendiat tapte rettssak, må betale 250.000 kroner
Menneskene først: Teknologiens sanne verdi ligger i å forstå virkelige problemer
Klar for et kvantesprang?
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord