Vil ha øremerkede midler til småfag

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Historie-professor Einar Lie ledet arbeidet med rapporten, som nå er på høring. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Norsk studentorganisasjon (NSO) vil ha nasjonalt ansvar, og slik også øremerkede midler, til utsatte humaniorafag. Dette skriver Universitetsavisa.

Det var i november Lie-rapporten kom med sitt forslag til hvordan små humaniorafag kan reddes. Utvalget, som var ledet av historieprofessor Einar Lie, sitt forslag var en beredskapsløsning der Kunnskapsdepartementet i gitte situasjoner kan benytte. Men NSO mener at dette ikke er nok.

— Et nasjonalt ansvar er viktig for å opprettholde og videreutvikle disse fagene. Med dette mener vi ikke at de skal ligge på ett sted, men at de kan spres utover institusjonene til fagmiljø som er sterke og som kan støtte opp om fagene, sier Christina Eide, som er fag- og forskningspolitisk ansvarlig i NSO, til Universitetsavisa.

NSO har kommet med en høringsuttalelse der de foreslår at nasjonalt ansvar skal bli en formell tittel for å sikre at utdanning, forskning og formidling innenfor de enkelte fagområdene blir spisset.

— Vi ønsker ikke at dette ansvaret ene og alene skal ligge på institusjonene. Midler skal følge med slik at man sikrer høy kvalitet og sterke fagmiljø, sier Eide.

Da rapporten ble presentert var Jørgen Sejersted, dekan ved Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Bergen, blant kritikerne. Han sa at han mente at kriteriene var for strenge. Blant annet er det foreslått at faget må være truet på landsbasis. Sejersted sa til Universitetsavisa at HF ved UiB i flere år har brukt ostehøvel slik at de nå beveger seg ned på et minimum på flere viktige språkfag. Disse tilbys også andre steder i landet, så de faller utenfor rapportens definisjon. Men på andre steder på Vestlandet tilbys de ikke.

(Hilde Kristin Strand / Khrono)

Powered by Labrador CMS