politihøgskolen

Vil ikke etterforske sex-sakene ved Politihøgskolen

Petter Eide (SV) mener Spesialenheten for politisaker må etterforske relasjoner mellom studenter og instruktører tilknyttet Politihøgskolen. Nei, sier Spesialenheten.

Spesialenheten for politisaker vil foreløpig ikke etterforske relasjoner mellom studenter og instruktører tilknyttet Politihøgskolen.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette må være en sak som er egnet for Spesialenheten for politisaker, ettersom det er mistanke om ulovligheter. Dersom det har vært karrierefremmende for studeenter å ha seksuelle relasjoner med instruktører på Politihøgskolen, slik man kan få inntrykk av, da er dette ulovlig og må etterforskes, sier Petter Eide (SV) til VG.

Reaksjonene har vært sterke etter at det ble kjent at det har vært seksuelle relasjoner mellom studenter ved Politihøgskolen og instruktører som har vært inne under operativ leir. Studenter skal ha byttet sex mot gode attester og bedre vakter.

— Helt forferdelig, sa rektor Nina Skarpenes til Khrono torsdag.

Eide sier at saken tyder på uakseptable forhold i politetaten, som kan bidra til å svekke tilliten til politiet.

— Det er jeg engstelig for, sier Petter Eide til VG.

Ikke grunnlag

Opplysningene som er kommet frem de siste dagene, baserer seg på fersk forskning fra Dag Ellingsen og Ulla-Britt Lilleaas. De første resultatene skal ha vært overlevert i et møte, men selve forskningsrapporten er ikke ferdig ennå.

Petter Eide er redd saken kan svekke tilliten til politiet.

Politidirektør Benedicte Bjørnland brukte begrep som «knulletorsdag» da hun skulle beskrive til Politiforum hva hun var gjort kjent med. Men Spesialenhetene for politisaler vil foreløpig ikke iverksette ettterforskning.

— Spesialenheten skal varsles ved mistanke om at en ansatt i politiet har begått straffbare handlinger i tjenesten. Mediedekningen så langt har ikke gitt grunnlag for at Spesialenheten på eget initiativ iverksetter etterforskning. Vi legger til grunn at Politidirektoratet eller ande som har fått disse opplysningene presenter, melder fra ti Spesialenheten dersom det er grunnlag for det, skriver assisterende sjef Guro Glærum Kleppe i en sms til VG.

Kleppe sier også at Spesialenheten vil gjøre seg kjent med forskningsresultatene når de foreligger.

Ingen varsel

Politihøgskole-rektor Nina Skarpenes sa til Khrono torsdag at det ikke hadde kommet inn varsel om seksuelle relasjoner, men at enkeltstudeter hadde fortalt at noe hadde skjedd. Skarpenes tok saken nedover i organisasjonen, og det blir blant annet sendt ut et brev til instruktører med forventninger til dem før de deltar på leir. Noen instruktører har fått beskjed om at de ikke er ønsket tilbake.

Khrono har snakket med både studentrådsleder ved Politihøgskolen, Kariann Høvde, og leder for Politiets fellesforbunds studentforening Lise Figenschou. Ingen av dem har hørt om slike hendelser, men de sier de er glad for at sakene har kommet frem i lyset.

— Dette er en helt uakseptabel ukultur og ikke noe som skal finne sted, sa Høvde torsdag.

Powered by Labrador CMS