NTNU

Vil legge ned utdanning og innfører nullopptak i høst

NTNU foreslår å legge ned masterutdanninga i helsesykepleie i Ålesund og samle studentene i Trondheim. 

Medisin og helse-fakultetet sliter økonomisk. Nå får det konsekvenser for blant annet campus Ålesund.

Hovedtillitsvalgt Gunhild Thunem i Norsk sykepleieforbund ved campus Ålesund sier til NRK at nedlegging vil gjøre det enda vanskeligere for kommunene å rekruttere helsesykepleiere. 

Portrett av Gunhild Thunem
Hovedtillitsvalgt Gunhild Thunem er bekymret for framtidig rekruttering.

— Det falt som ei bombe på oss, sier hun til Sunnmørsposten.

Dekan Siri Forsmo ved Fakultet for medisin og helsevitenskap begrunner forslaget med økonomi. 

— Hvis vi fortsetter som nå, går vi 100 millioner kroner i minus, sier dekanen til NRK

Fakultetet vil spare to årsverk på å legge ned utdanninga i Ålesund.

— Jeg har stor forståelse for motviljen fra de ansatte i Ålesund. Men det er to helsesykepleierutdanninger i Møre og Romsdal, så en burde tro at en er godt dekket her, sier Forsmo. 

Nullopptak

Dekan Siri Forsmo leder et fakultet i økonomisk krise.

Som Khrono har omtalt før, er den økonomiske situasjonen ved fakultetet prekær. Blant annet må de kutte 70 årsverk. På denne bakgrunnen vil de ha nullopptak i høst, skriver Sunnmørsposten. Da blir det heller ikke opptak i videreutdanningene i avansert klinisk sykepleie i Gjøvik og Ålesund til høsten. 

Opprinnelig ønsket dekan Forsmo å styre mot et underskudd på 100 millioner i 2024 for å navigere seg gjennom det vanskelige økonomiske farvannet, men fikk blankt nei av eget styre.

Utviklingen en nå ser ble varslet av Norges sykepleierforbunds hovedtillitsvalgt allerede i september i fjor. Da var det snakk om å spare rundt 30 millioner, og Geir-Tore Stensvik mente det ville få kraftige konsekvenser.

— Disse kuttene vil ha effekt ut i helsetjenestene. Vi vil ikke klare å møte behovene for kompetanse og personell, sa han den gang til Khrono.

Powered by Labrador CMS