opphetet diskusjon på stortinget

Vil rekruttere studenter, men får nei: — Det er tragisk. Jeg er sjokkert

Arbeiderpartiet ønsker aktivt å rekruttere studenter til sommerjobber i landbrukssektoren ved å sende NAV ut til studiestedene. Torsdag blir forslaget nedstemt i Stortinget.

Nils Kristen Sandtrøen er landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet. Han synes det er svært underlig at forslaget om aktivt å rekruttere sesongarbeidere blir nedstemt i Stortinget tordag.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Arbeiderpartiet mener at NAV bør dra ut på skolene og rekruttere jordbærplukkere til sommeren, men får nei av landbruksminister Olaug Bollestad og regjeringen.»

Det meldte NTB torsdag morgen.

Landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Nils Kristen Sandtrøen, presiserer overfor Khrono at forslaget som Arbeiderpartiet har lansert ikke bare gjelder ungdommer i grunnskolen og på videregående, men også studenter som er i gang med høyere utdanning.

— Absolutt! Dette er også presisert i forslaget, som dessverre altså blir nedstemt i dag, sier Sandtrøen til Khrono torsdag formiddag.

— Jeg er helt sjokkert

Til NTB onsdag, uttalte Sandtrøen blant annet dette:

– Jeg er helt sjokkert. Landbruksminister Olaug Bollestad snakker om langsiktige tiltak, noe som er helt irrelevant for denne sommeren. Da har jordbærene råtnet for lenge siden.

Problemet og utfordringen Sandtrøen sikter til, er de koronastengte grensene som gjør at norske bønder mangler arbeidskraft.

Både regjeringen og opposisjonen er enige om at det er en god idé å få norske ungdommer ut i arbeid på norske gårder.

Men det må gjøres en større innsats for å få dem i gang, mener Arbeiderpartiet.

— NAV bør dra ut på de videregående skolene og studiestedene for høyere utdanning og drive aktiv rekruttering. Det er nok utrolig mange studenter som har behov for sommerjobb. Mange av dem har mistet deltidsjobben sin som følge av pandemien, og det er heller ikke til å stikke under en stol at en del av koronatiltakene kan føre til at ikke de «vanlige» sommerjobbene vil være like tilgjengelige i sommer som det der er under normale omstendigheter, sier Sandtrøen til Khrono.

Ikke flertall

Torsdag skal Stortinget debattere og votere over forslaget fra Arbeiderpartiet. Regjeringspartiene og Frp har varslet at de vil gå imot, mens SV, Sp og Ap vil stemme for. Dermed blir det ikke flertall.

— Det finnes masse frisk ungdom i Norge som kan bidra med jordbærplukking. Det nytter ikke å snakke om at en nå planlegger kampanjer på nett, over ett år etter nedstengningen. Hvis vi hadde styrt landet på denne måten under gjenreisningen etter krigen, hadde Finnmark fortsatt ligget helt brakk, sa Sandtrøen under en opphetet utveksling i spørretimen på Stortinget onsdag.

— Det gjelder ikke bare jordbærplukking, men også skogplanting, squashdyrking og andre oppgaver der det vil være er stort behov for arbeidskraft. Fra begynnelsen av mai til begynnelsen av juli skal 30 millioner skogplanter plantes! Tenk på det. Dette vil være en perfekt jobb for studenter som liker å være ute og bruke kroppen og være sosiale, utdyper Sandtrøen overfor Khrono.

Trenger 18.000 arbeidere

Han poengterer videre at det trengs minst 18.000 ekstra arbeidere for å oppfylle behovet til arbeidskraft i landbruksyrkene i sommer. At et forslag om aktivt å rekruttere studenter og ungdom til denne arbeidsstyrken stemmes ned, finner Sandtrøen svært underlig.

— Det er tragisk og egentlig smått utrolig. Jeg må innrømme at jeg er litt sjokkert. Samtidig kan vi ikke gjøre annet enn å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi håper bare at vi når ut til de unge med budskapet om at vi virkelig trenger dem, kommer det fra Ap-politikeren, som selv hatt sommerjobb både som sauegjeter og med forproduksjon, og det er en erfaring han unner flere.

— Studentene er hardt rammet av koronapandemien, på mange ulike måter. Her har vi tidenes mulighet til å både hjelpe studentene og næringslivet i en vanskelig situasjon, men det får vi altså ikke lov til.

Bollestad: — Har laget tiltak

Landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) svarte i Stortinget onsdag med å peke på at mange av jobbene i landbruket krever spesiell kompetanse.

– Og så er det er noen oppgaver vi virkelig kan gi til ungdom, men under opplæring. Fordi det er ofte snakk om maskiner, det er kompetanse som trengs og det er erfaring som skal overføres. Det tar tid. Det skal vi ikke kimse av, sa hun engasjert.

Bollestad sier at hun er utrolig opptatt av at ungdom skal få sommerjobb.

– For 2021 er det innført et nytt arbeidsmarkedstiltak, i form av tilskudd til arbeidsgivere og bønder som tar inn unge arbeidssøkende i sommerjobb, informerer Bollestad.

Landbruksministeren viser også til at det er opprettet et formidlingstilbud for sommerjobber i landbruket på nett.

– Jeg tror ikke at den utfordringen norsk landbruk nå har, bare løses av norsk ungdom som sommervikarer. Jeg tror vi må tenke mye mer langsiktig enn det for å skape en stabilitet. Det er landbruket opptatt av, og det vil jeg være med å heie fram, slutter Olaug Bollestad.

Powered by Labrador CMS