sykepleie

1189 sykepleie­studenter tok eksamen om igjen. 672 strøk

Bare 1 av 1189 av studenter som tok konteeksamen i anatomi, fysiologi og biokjemi fikk toppkarakter.

Høye stryktall har i årevis vært et problem i faget anatomi, fysiologi og biokjemi (personene på bildet ikke relatert til saken).
Publisert Oppdatert

Over halvparten av sykepleiestudentene som tok konteeksamen i anatomi i fysiologi og biokjemi fikk strykkarakter. 672 av de 1189 strøk, skriver Sykepleien.

Bare en av studentene som stod til eksamen, fikk toppkarakter.

— Det er ikke overraskende at strykprosenten er høy på konteeksamen, men vi er glade for at det nå er over 500 flere studenter som kan fortsette utdanningen sin, sier direktør i Nokut ( Nasjonalt organ for kvalitet i utdanniga), Kristin Vinje, til fagbladet.

På konteeksamenen som ble avholdt i mai, fikk 25 studenter karakteren B. 12 av disse tok eksamen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), ifølge Sykepleien.

Problem lenge

Skyhøy strykprosent har lenge vært et problem på eksamen i faget anatomi, fysiologi og biokjemi på sykepleierstudiene i Norge. Det har ført til at svært mange tar eksamen om igjen (konteeksamen).

I flere år har strykprosenten på den ordinære eksamenen i faget ligget på rundt 20 prosent nasjonalt. På konteeksamenene har situasjonen ikke vært noe bedre.

Det er samtidig store forskjeller mellom ulike læresteder. I 2021 var tallet opp i 25 prosent stryk i gjennomsnitt på ordinær eksamen. Tallene varierte mellom institusjonene fra 10 til over 50 prosent stryk.

Ville ha endring

Flere har tidligere tatt til orde for å gjøre endringer i sykepleieutdanningen, for å få ned de høye stryktallene.

I fjor gikk sykepleier og samfunnsdebattant Cathrine Krøger hardt ut i Khrono mot sykepleierutdanningene.

— Det vises lite endringsvilje i utdanningsmiljøene. Det kan virke som sykepleieutdanningen konserverer gamle løsninger på nye utfordringer. Ingen andre universitetsstudier kunne akseptert en slik situasjon, sa Krøger.

Powered by Labrador CMS