Fra minnemarkeringen i 2016, fem år etter terrorangrepene 22. juli i regjeringskvartalet og på Utøya. Foto: Peter Mydske / Stortinget

Sammen om kunnskap mot ekstremisme

22. juli. Tre studentledere i Oslo om betydningen av kunnskap mot ekstremisme: Det er slik vi kan motvirke polarisering og frammarsjen av ekstremistisk ideologi i verden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Uten akademia ville kunnskap vært en mangelvare. Ønsker vi å forstå oss på hverandre og de forskjellene som er mellom oss må vi ha kunnskap. Vi blir ikke klokere av å sitte i vår egen boble med konspirasjonsteorier og falske påstander om våre medborgere. Lærer man mere kan man forstå mer og endre mening i saker som er viktige for folket og viktig for samfunnet.

Det viktigste utdanning gjør for et liberalt og mangfoldig samfunn er å utfordre menneskers tankesett og ideer.

Ola G. Estenstad, Christen Andreas Wroldsen og Gard Løken Frøvoll

Den økende polariseringen vi ser kan skyldes mangelen på kunnskap. I en tid der «fake news» og virkelighetsbenekting brukes som et forsvar mot kritikk og ansvarliggjøring blir viktigheten av et opplyst samfunn klart synlig. Ideologisk ekstreme krefter vokser seg nemlig sterkere på uvitenhet og falske påstander.

I Norge har vi selv kjent på hvordan det er å bli rammet av høyreekstrem terror. Denne terroren var bygget på et grunnlag av konspirasjonsteorier, falske sannheter og fordommer. Med akademia kan man få frem de perspektivene som man tidligere ikke har vurdert og dermed endre synspunktet til noen. Vårt viktigste verktøy mot politisk, religiøs og ideologisk ekstremisme er derfor kunnskap.

Det viktigste utdanning gjør for et liberalt og mangfoldig samfunn er å utfordre menneskers tankesett og ideer. Å ta høyere utdanning handler ikke bare om å tilegne seg en fagkompetanse, men også om å få utfordret sine ideer og vedtatte sannheter. Desto flere som har høyere utdanning, desto bedre er det for samfunnsutviklingen. Det er slik vi kan motvirke polarisering og frammarsjen av ekstremistisk ideologi i verden.

(Bildet fra minnemarkeringen er tatt av Peter Mydske / Stortinget og delt med følgende lisens: https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/).

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS