søkertall

840 færre vil bli politi

Politihøgskolen opplever de laveste søkertallene siden den ble en del av Samordna opptak i 2009.

To studenter i politiuniform studerer en bok
Flere kvinner enn menn har søkt opptak på Politihøgskolen.
Publisert Oppdatert

Politihøgskolen har en kraftig nedgang i antallet søkere sammenlignet med tidligere år, viser de ferske søkertallene. Men det er fortsatt mer enn nok søkere til at studieplassene vil bli fylt opp.

I alt har 2893 personer søkt opptak til bachelor politiutdanning. Det er 842 færre enn i fjor, som tilsvarer en nedgang på 22,5 prosent.

Politihøgskolen opplyser i en pressemelding at den ikke har hatt lavere søkertall siden høgskolen ble en del av Samordna opptak i 2009.

Debatt og uro

— Selv om vi i år opplever nedgang i søkertall, er det gledelig at det fortsatt er mange som har lyst til å bli politi, sier Thale Kvaal Dunker er fungerende leder av seksjon for opptak og rekruttering, i pressemeldingen.

— Det er flere forhold som påvirker søkerinteresse, men det har vært mye debatt og urolighet rundt jobbutsikter for nyutdannet politi. Vi har forståelse for at dette kan ha påvirket søkertallene, legger hun til.

Seksjonslederen poengterer at de fortsatt har mange søkere per studieplass.

— I fjor var det ca 7,5 søkere per plass, i år er tallet 5,8. Vi er ganske trygge på at det vil bli tatt opp et kull med godt kvalifiserte søkere til bachelorutdanningen også i år, sier Thale Kvaal Dunker.

Tre av fire søkere har politiutdanningen på førsteprioritet.

57,2 prosent av søkerne er kvinner, og 42,8 prosent menn. De siste årene har dette jevnet seg noe ut i selve opptaket, opplyser høgskolen.

Ville pause opptaket

Leder Unn Alma Skatvold i Politiets Fellesforbund foreslo tidligere i år å fryse utdanningen av politi i ett år.

Bare 4 av studentene fra siste kull ved Politihøgskolen hadde da fått seg fast jobb i politiet.

— Nå må vi trekke i bremsen. Dette er å holde folk for narr, sa Skatvold.

Powered by Labrador CMS