Covid-19

Asheim: — Vil vurdere om forskere skal inkluderes blant de prioriterte gruppene

Forskere som prioritert gruppe? Det vil vurderes, men bare om det blir en gradvis gjenåpning, er beskjeden fra Henrik Asheim.

Statsråd Henrik Asheim gir ikke noe klart svar på når ting kan endres.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brussel (Khrono): Universiteter over hele Norge forteller i dag om problemer for forskere og andre ansatte som ikke kommer seg inn i Norge på grunn av innreiseforbudet som trådte i kraft i slutten av januar.

Som statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Justisdepartementet uttalte til Khrono tidligere denne uka er det gjort noen unntak, blant annet for personell i såkalt kritiske samfunnsfunksjoner og utlendinger «omfattet av en snever søknadsordning for at næringslivet skal kunne få inn strengt nødvendig næringskritisk personell».

Men det er altså ikke gjort unntak for forskere, selv om de har kontrakt med norske universiteter og skal flytte for å jobbe i Norge over flere år, flere i tidsbegrensede forskningsprosjekter.

Fra universitetene advares det mot konsekvenser for både de det gjelder og forskningen. Så hva sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H)?

Vil vurdere om forskere skal inkluderes

På spørsmål om hva han tenker om at disse forskerne ikke får komme inn i Norge, skriver Asheim dette i en mail til Khrono:

— Jeg forstår veldig godt at innreiseforbudet både for den enkelte forsker som skal jobbe her i landet og forskningsprosjektene er et problem. Hovedregelen er nå at det bare er utlendinger som er bosatt i Norge som få anledning til å reise inn i Norge. Dette er ikke noe vi gjør for å være vanskelige, men for å begrense risikoen for importsmitte.

— Er det gjort noe for at det kan gjøres unntak for disse forskerne?

— Regjeringen vurderer kontinuerlig om det er mulig å gjøre endringer eller unntak i innreiseforbudet. Det er foreløpig kun åpnet opp for personer med kritiske samfunnsfunksjoner. Dersom det blir en gradvis gjenåpning, vil vi vurdere om forskere skal inkluderes blant de prioriterte gruppene det åpnes for først, skriver Asheim.

— Håper at vi snart kan åpne opp igjen

Så hva med internasjonalt forskningssamarbeid, som Asheim selv har pekt på gjentatte ganger som en prioritering. Frykter han konsekvenser for det?

— Pandemien har understreket hvor viktig internasjonalt forskningssamarbeid er for å finne gode løsninger på store, globale utfordringer. Samtidig vet vi at det er utfordrende for mange å opprettholde et godt samarbeid slik situasjonen er nå, skriver Asheim og legger til at det er «en utfordring som gjelder langt flere land enn Norge».

Han gir ikke noe svar på når det kan bli endret.

— Vi håper at vi snart kan åpne opp igjen slik at gode internasjonale forskere kan komme hit og gi sitt viktige bidrag til forskningen. Når vi kan gjøre det vil blant annet avhenge av hvor god kontroll vi har på smitten her i landet og hvor stor andel som har fått vaksinen, skriver Asheim.

Powered by Labrador CMS