reiseråd

Asheim forstår usikre norske studenter i utlandet

Myndighetene skiller mellom gradsstudenter og utvekslingsstudenter i reiserådene sine. Statsråd Asheim forstår usikkerheten blant studentene.

— Jeg forstår at norske studenter i utlandet og deres familier opplever usikkerhet om situasjonen sin, sier Henrik Asheim, forsknings- og høyere utdanningsminister.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag og lørdag har myndighetenes reiseråd skapt forvirring blant norske studenter som studerer i utlandet. Blir de bedt om å komme hjem til Norge, eller blir de ikke bedt om å komme hjem?

I dag, lørdag, klargjør Utenriksdepartementet reiserådene sine og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim understreker at det vurderes litt ulikt utifra om man er utvekslingsstudent og ute på et kortere utenlandsopphold, eller om man er gradsstudent og tar hele utdanningen sin i utlandet.

De sistnevnte regnes som bosatt i utlandet, og ikke på reise som sådan.

En lang rekke universiteter og høgskoler har allerede bedt studentene sine om å komme hjem. Lørdag kveld ble det også kjent at Universitetet i Bergen også kaller hjem sine ansatte som er på forskningsopphold ute i verden, og tilbyr økonomisk og praktisk hjelp og støtte.

En spesiell situasjon

— Vi står i en veldig spesiell situasjon nå. Jeg forstår at norske studenter i utlandet og deres familier opplever usikkerhet om situasjonen sin, og at mange har vært usikre på hva de skal gjøre, sier Henrik Asheim i en e-post til Khrono lørdag, og han understreker:

— Nå har Utenriksdepartementet tydeliggjort reiserådene sine overfor studenter. Det er ikke et absolutt skille eller anbefaling, men i mange tilfeller vil gradsstudenter regnes som bosatte, mens utvekslingsstudenter vil regnes som reisende, sier han og viser til samme tolkning i Utenriksdepartementets råd.

Lørdag kveld ble det kjent at regjeringen går inn for å innføre delvis stengte flyplasser og havner landet rundt fra og med mandag.

Ap-Sandberg kritisk

Arbeiderpartiets Nina Sandberg er kritisk til uklare signaler fra norske myndigheter.

— Vi ser nå at mange norske utenlandsstudenter får unødvendig mange praktiske problemer og føler seg usikre og overlatt til seg selv, på grunn av fraværende norske myndigheter og uklare råd fra Kunnskapsdepartementet, sier Sandberg, som er Arbeiderpartiets talsperson for forskning og høyere utdanning, i en epost.

Nina Sandberg (Ap) synes ikke man skal skille mellom utvekslingsstudenter og andre studenter i utlandet.

Og hun legger til:

— Den danske utenriksministeren gikk i går ut og sa klart og entydig til alle danske borgere i utlandet, at de skal reise hjem, snarest. Begrunnelsen er en uavklart verdenssituasjon i stadig endring. I dag følger Norge etter. Nå forventer Arbeiderpartiet at Kunnskapsdepartementet følger opp med råd og bistand til utenlandsstudentene, slik at studentene kan reise hjem raskt, i forvissing om at deres interesser uansett vil ivaretas, skriver Sandberg.

— Så du mener at myndighetene ikke bør skille mellom utvekslingsstudenter og gradsstudenter i sine hjemreiseråd?

— Nå er verdenssituasjonen såpass uavklart at alle bør få entydige råd fra øverste hold, ikke måtte gjøre usikre vurderinger på egen hånd, skriver Sandberg.

Nye reiseråd

I lørdagens reiseråd fra Utenriksdepartementet oppfordrer de alle norske borgere som er på reise i utlandet om å vurdere å reise hjem så snart som mulig, på en trygg og rolig måte, i samråd med sitt reise- eller flyselskap.

Norske borgere som bor fast i utlandet (og dette kan eventuelt gjelde for gradsstudenter, red.mrk) bør forholde seg til lokale myndigheters råd og veiledning.

Det er den enkelte som selv må beslutte å reise hjem. Norske myndigheter kan gi råd og reiseinformasjon, understreker UD.

Powered by Labrador CMS