Her skåler daværende fungerende kunnskapsminister Henrik Asheim med toppene i Universitets- og høgskolerådet under en middag på Lillehammer i 2017. Nå blir Asheim permanent statsråd. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Asheim (H) overtar etter Nybø (V)

Ny statsråd. Henrik Asheim (H) rykker inn som høyere utdannings- og forskningsminister, mens Trine Skei Grande (V) trolig blir kunnskapsminister, melder flere medier. Iselin Nybø blir næringsminister.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

Studentene kalte han «Party-Henke» da han vikarierte for Torbjørn Røe Isaksen som kunnskapsminister i 2017.

Nå går Henrik Asheim (36) fra vervet som finanspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget til forsknings- og høyere utdanningsminister. Det melder både Dagbladet og NRK, torsdag ettermiddag.

Asheim har vært innvalgt på Stortinget fra Akershus (nå Viken) siden 2013. I perioden 15. september til 26. november 2017 var han konstituert kunnskapsminister og vikar for Torbjørn Røe Isaksen som var i pappaperm.

Etter utvidelsen av Erna Solbergs regjering i januar 2018 har han vært leder av Finanskomiteen på Stortinget.

Fortsatt to statsråder i Kunnskapsdepartementet

Dermed kan det se ut til at Kunnskapsdepartementet fortsatt vil ha to statsråder, men at tyngdepunktet skifter fra Høyre til Venstre i departementet.

Fram til nå har Høyres Jan Tore Sanner hatt den tyngste posten i Kunnskapsdepartementet som kunnskaps- og integreringsminister, mens Iselin Nybø (V) har sittet i to år som forsknings- og høyere utdanningsminister.

Ifølge NRK blir Venstres leder Trine Skei Grande trolig ny kunnskapsminister i Solbergs trepartiregjering, som etter planen skal presenteres i morgen fredag. Ifølge NRK og VG går Nybø fra Kunnskapsdepartementet og blir næringsminister. Hun tar da over for Torbjørn Røe Isaksen (H) som i følge NRK og flere andre medier går fra å være næringsminister til å bli ny arbeids- og sosialminister.

Splittet på antall statsråder

Flere av landets universitets- og høgskoletopper er splittet i synet på om det er en bra eller dårlig løsning med to statsråder i Kunnskapsdepartementet, og dermed en egen statsråd for forskning og høyere utdanning. Det kom fram i en sak i Khrono tidligere denne uken.

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, har hele tiden ment at det burde være kun én statsråd i departementet.

— Jeg var av den mening opprinnelig. Jeg foretrekker at det er én minister. Det har fungert helt fint de siste to årene, men jeg tror på et helhetsansvar, sa Stølen til Khrono.

Vi i Norsk studentorganisasjon har opplevd et veldig godt samarbeid med Henrik Asheim, både fra tiden på Stortinger og som konstituert kunnskapsminister.

Marte Øien

Iselin Nybø tiltrådte og proklamerte seg selv som «studentenes statsråd» selv om hun tidlig la seg ut med dem og kuttet i stipendordningen. Og hva sier studentene i dag?

— Hvordan blir det å gå over fra «»studentenes statsråd til «Party-Henke»?

— Vi i Norsk studentorganisasjon har opplevd et veldig godt samarbeid med Henrik Asheim, både fra tiden på Stortinger og som konstituert kunnskapsminister. Vi ser fram til et fortsatt godt samarbeid i tiden framover, og ønsker lykke til i et viktig arbeid, sier NSO-leder Marte Øien i en sms til Khrono torsdag kveld.

Flere krevende saker på vent

Det var mandag denne uken at Fremskrittspartiet valgte å gå ut av regjeringen etter seks og et halvt år. Avgangen kom overraskende på de fleste og statsminister Erna Solberg (H) måtte legge ny regjeringskabal da sju Frp-statsråder forsvant ut.

I sin tale etter at siv Jensen annonserte at Frp gikk ut av regjering sa statsministeren at hun ikke vil forhandle fram noen ny regjeringsplattform, men vil regjere videre på Granavolden-erklæringen som også Frp var med på å forhandle fram.

Det betyr at regjeringens politikk skal være den samme, men når de nå går fra en flertalls- til en mindretallsregjering blir resultatene mindre forutsigbare. Og Frp har varslet at de ikke føler seg bundet av Granavolden-erklæringen lenger.

Skryteliste

Avtroppende forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø (V), har oppsummert sine to år nylig i en egen skryteliste.

Henrik Asheim får mer enn nok av krevende saker å ta fatt i: Det ligger allerede en del meldinger enten i noen skuffer eller på vent etter Nybø: Markussen-utvalget om etter- og videreutdanning, Lie-utvalget om de små humaniorafagene, Underdals-utvalget om karrierestigene og Grimstad-utvalget om medisinutdanningene, er saker som det ennå ikke er konkludert på.

I tillegg er det flere rett rundt hjørnet: Stortingsmelding om arbeidslivsrelevans, om studentmobilitet og om styring i universitets- og høgskolesektoren. Helga Aune legger i disse dager også siste hånd på verket på gjennomgangen av universitets- og høgskoleloven i disse dager, der det også vil handle om styring og selvstyre.

Oppfølging av strukturreformen

Mange av landets universitets- og høgskoleledere venter også på videre oppfølging av strukturreformen og en arbeidsdeling mellom de 10 universitetene, som kanskje kan bli 13 de nærmeste årene. Høgskolen i Innlandet, Høgskulen på Vestlandet og Høyskolen Kristiania satser alle mot universitetsstatus. Og i nord ligger flere krevende spørsmål rundt Nord universitet, der man blant annet kan stå i fare for å miste et doktorgradsprogram og i verste fall universitetsstatus.

Den korte perioden Asheim fungerte som kunnskapsminister i Torbjørn Røe Isaksens fravær, hadde han en solid statssekretær å støtte seg på: Bjørn Haugstad (H). Hvem som nå skal inn som statssekretær er ennå ikke kjent. Rebekka Borsch (V) var Nybøs statssekretær som forsknings- og høyere utdanningsminister.

«Satse på kunnskap og forskning»

Høyere utdanning og forskning er som regel ikke det mest profilerte satsingsområdet til regjeringen.

Men i plattformen fra Granavolden er fortsatt formuleringene om høyere utdanning: «Regjeringen vil øke investeringene i universiteter og høyskoler, og satse på kunnskap og forskning. Som et lite land må Norge satse på å utvikle noen fagmiljøer til å bli verdensledende, samtidig som vi satser på forskning og utvikling der hvor vi har særlige fortrinn og behov.»

Her er NRKs oversikt over trepartiregjeringen (H, V og Krf) torsdag kveld. Regjeringen som etter planen tiltrer fredag 24.januar.

TV2 melder at Abid Raja (V) blir ny kulturminister og overtar dermed etter Trine Skei Grande.

(Saken er oppdatert kl 21.38 med kommentar fra leder i NSO, Marte Øien).

Powered by Labrador CMS