Debatt ● Julianne Ofstad
AUF gir studentene tomme løfter
Det AUF ønsker seg er ikke mulig å få til med de pengene som nå ligger på bordet, mener Julianne Ofstad.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Denne teksten er et debattinnlegg. Innholdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.
I et innlegg i Khrono 31. januar skriver Fredrik Sørlie at krisepakken for studenter som ble lagt frem fredag ikke er god nok. Da er det veldig rart at krisepakken innfrir på de områdene som opposisjonen krevde. Så hva er det egentlig som er AUFs agenda utenom å kritisere regjeringen og komme med løfter de ikke kan levere på? Etter forslag fra FrP og stortingspolitiker Roy Steffensen har studentene nå også fått en egen krisepakke.
Sammen med Ap, SV og SP sikret FrP flertall for en milliardpakke til studentene. Kravene som ble stilt fra opposisjonspartiene var at en større andel av støtten skulle omgjøres til stipend enn ved krisepakken som kom i vår. I tillegg ønsket man flere sosiale tiltak for å bekjempe ensomhet og bedre psykiske helsetilbud for studentene.
At AUF nå er ute og kritiserer krisepakken som faktisk innfrir på de områdene de etterspurte er ikke spesielt overraskende, men likevel svært uredelig. Regjeringens forslag til krisepakke for studentene innebærer at støtten studenter med inntektsbortfall kan søke på skal følge samme stipendandel som vanlig studiestøtte. Det vil si at 40% blir omgjort til stipend.
Regjeringens utregninger sier også at dette vil koste rundt 800 millioner. Dersom man skulle økt stipendandelen ville man fort nådd opp til milliarden som er satt av, og man ville ikke hatt mulighet til å også investere i andre tiltak. Likevel virket AUF svært fornøyde med milliardpakken Ap. skaffet flertall for, men har ikke kommet med noen forslag til hvordan man kan øke stipendandelen og samtidig innfri de andre kravene.
Samtidig sier NSO (Norsk Studentorganisasjon) at de er svært fornøyde med pakken som er lagt frem og at den har innfridd flere av kravene som er kommet både fra dem og fra studentene selv. FrP mener pakken som nå er lagt frem er et svært godt utgangspunkt. Den vil styrke hjelpetelefoner for ungdom og studenter og gi økt tilskudd for at studentsamskipnadene, universitetene og høyskolene kan ansette studenter for å arrangere sosiale tiltak. I tillegg fjerner man bokravet for studiestøtte slik at studenter som ønsker å midlertidig flytte tilbake til hjembyen sin kan gjøre dette uten å miste støtte, og man fjerner inntektsgrensen for studenter som jobber i samfunnskritiske funksjoner.
Regjeringen har også lagt til 100 millioner mer i pakken enn det som ble vedtatt i stortinget. Alt dette vil være med å hjelpe studenter som er i en vanskelig situasjon. Det er viktigere enn noen gang å sørge for sosiale tiltak for studenter som gjerne sliter med ensomhet og brakkesyke. Alt i alt er dette en god pakke for studentene som ivaretar mange viktige punkter.
Jeg er selv student og kan godt forstå frustrasjonen flere studenter kjenner på. Likevel er det uryddig av AUF å late som at krisepakken som er lagt frem er noe annet enn det deres eget moderparti har vært med å vedta. Det er helt i orden å ønske forbedringer, men da må man faktisk komme med konkrete forslag på hvordan pakken kan forbedres, og hvordan pengene skal fordeles. Det AUF sier de ønsker seg her er rett og slett ikke mulig med de pengene som nå ligger på bordet, og de burde kanskje lære seg å regne før de kommer med masse tomme løfter de ikke klarer å innfri.
Dersom man skulle økt stipendandelen ville man fort nådd opp til milliarden som er satt av, og man ville ikke hatt mulighet til å også investere i andre tiltak
Julianne Ofstad, Viken FpU
Nyeste artikler
Kjerkol fikk ikke medhold
Departementet truar med å gripe inn om ikkje høgskulen ryddar opp
Kutter i forskningstid. Håper på store gevinster
Opphever psykologi-avslag
Topptidsskrift tok et radikalt grep. Det likte ikke forskningsgiganten
Mest lest
Hovden-saken setter kvalifikasjonsprinsippet i fare
Granskere slår alarm om verdens største tidsskrift: «Meningsløst tullprat»
— Ansatte med høyere utdanning har i mange år blitt holdt nede lønnsmessig
Satte ny doktorgradsrekord i vår
Ny undersøkelse: To av tre frykter for sin egen stilling