Vi oppsummerer noen av sommerens saker i Khrono. Foto: Øystein Fimland

Har du vært avlogget i sommer? Her er noen saker du gikk glipp av.

Sommerens saker i Khrono. Arbeidsmiljøkonflikter både på NTNU og Volda, milloner til konsulenter ved Nord universitet og debatt om elitesatsing ved universitetene er noen av sakene som har engasjert Khronos lesere i sommer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kritikk mot og ros for elitesatsing på UiO

Universitetet i Oslo har satset på et nytt tverrfaglig Honours-program. Elitestudiet med 10 studieplasser ble landets vanskeligste å komme inn på i år med en poenggrense på 61. Flere frykter at elitesatsingen kan utfordre prinsippet om lik rett til utdanning. Andre er begeistret. Flere universiteter planlegger tilsvarende satsing.

Universitetene skal konkurrere om å fly minst

Statsråd iselin Nybø vil levere ut rødt, gult og grønt kort i forhold til hvem av de høyere utdanningsinstitusjonene som flyr minst. Flere møter skal også avholdes som videokonferanse.

Dekan i Volda kan bli omplassert mot sin vilje

Dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn ved medieutdanningen i Volda. Foto: Høgskulen i Volda

Høgskulen i Volda kalte inn til ekstraordinært styremøte i slutten av juli for å avklare en tilspisset arbeidsmiljøkonflikt ved medieutdanningen. En arbeidsmiljø-undersøkelse hadde avdekket høyt konfliktnivå og at enkelte hadde mistillit til dekan Audhild Gregoriusdotter Rotevatn. Rotevatn ble ble bedt om å avgå som dekan, men via advokat har hun varslet at hun er uenig i grunnlaget for omplassering.

Les også:

Millioner til konsulenter ved Nord universitet

Det er ikke bare til PR-arbeidet Nord universitet har søkt hjelp fra konsulenter til. Inkludert PR-regningen og moms har universitetet betalt ut rundt 4 millioner kroner for å utrede og forsvare forslag til ny studiestedsstruktur.

NTNU brøt arbeidsmiljøloven

Dekan Anne Kristine Børresen og rektor Gunnar Bovim, NTNU. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Flere medier fikk 2.juli innsyn i 222 sider av en 500 siders såkalt faktarapport om arbeidsmiljøet ved Institutt for historiske studier ved NTNU. Instituttet som i sin tid huset den tvangsflyttede professoren og tidligere lederen i Forskerforbundet på NTNU, Kristian Steinnes, har hatt et problematisk arbeidsmiljø de siste seks årene, kommer det fram.

Rapporten konkluderer også med at NTNU-ledelsen har brutt arbeidsmiljøloven og at ansatte som har uttalt seg til mediene «er med på å undergrave ledelsens rolle og autoritet ved å trosse de instrukser som arbeidsgiver har gitt». Rapporten er også sterkt kritisk til mediedekningen av saken.

Nye rektorer med ambisjoner

Påtroppende rektor Sunniva Whittaker, UiA. Foto: UiA/Stian Herdal

Flere universiteter og høgskoler har fått nye rektorer fra 1.august. Vi har møtt to av dem.

Språkfiasko og brudd på målloven for 9 av 10

Landets universiteter og høgskoler bryter målloven.

Vellykkede syriske flyktninger

Antallet syrere som tar høyere utdanning i Norge har nesten seksdoblet seg siden 2015.

Les også:

Populær sommerselfie-serie

Khronos sommerserie «Min sommerselfie» har vært en suksess- Her kan du lese om hva folk mener er de viktigste debattene i akademia, hva de ville brukt en robot til og om hvor mye ytringsmot det er i kunnskapssektoren. For eksempel.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS