ny statsråd

Borch blir møtt med skepsis: — Jeg er ingen kunnskaps­fornekter

Ny forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch blir kritisert for å gå i klinsj med forskere. — Jeg heier på de viktige forskningsmiljøene i Norge, sier hun.

Sandra Borch bytter ut Landbruksdepartementet med Kunnskapsdepartementet. Hun får gode skussmål fra regjeringskolleger, men møter noe motbør i kunnskapssektoren. Her sammen med departementets kommunikasjonssjef Anders Lundell.
Publisert Oppdatert

Sandra Borch (Sp) ble i dag presentert som ny forsknings- og høyere utdanningsminister. 

Fredag ettermiddag var det tradisjonen tro nøkkeloverrekkelse i Kunnskapsdepartementet. Ola Borten Moe, som 21. juli varslet sin avgang etter å ha innrømmet brudd på regjeringens habilitetsregelverk og regler for aksjehandel, var til stede og ga stafettpinnen videre. 

Det var en rørt Borten Moe som ønsket Borch lykke til. 

— Omstendighetene rundt det her skulle jeg ønske hadde vært veldig annerledes. Men når det er sagt, så er jeg veldig glad for at jeg får lov til å gi det her kortet til deg, sa Borten Moe. 

Møter kritikk

Borch kommer fra stillingen som landbruks- og matminister, og får gode skussmål for jobben hun har gjort der. Statsminister Jonas Gahr Støre var full av lovord om sin nye statsråd på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

— Sandra Borch blir nå statsråd, og sektoren havner i erfarne og handlekraftige hender, sa han.

Ros og ris hører ofte sammen, og mange har stilt seg kritiske til at Borch skal få ansvaret for forskning og høyere utdanning i regjeringen. 

Hun har flere ganger gått i klinsj med forskere, som da hun gikk ut med kritikk av de nye kostholdsrådenes begrensninger på kjøttforbruk. Den siste uka har hun  også fått kritikk fra forskere for å ha sagt at utbruddet av fugleinfluensa nord i Norge, har sammenheng med klimaendringene

— Jeg er helt trygg på at du kommer til å gjøre på en utmerket jobb. Og med å gi deg dette kortet nå, så vil jeg gratulere deg med det som egentlig er Norges viktigste og kuleste jobb. Jeg er helt sikker på at du kommer til å elske den, sa Ola Borten Moe da han overrakte nøkkelkortet sitt til Sandra Borch.

«Kunnskapsfornekting» skrev naturvernrådgiver Martin Eggen på Facebook, ifølge NRK.

Leder av Oslo Vitensenter, Safina de Klerk, var enda tydeligere:

— At Sandra Borch blir forsknings og utdanningsminister etter Borten Moe er som å bli friskmeldt etter pest og en uke etterpå få kolera, sa hun til VG.

Klerk mente at Borch på områder der forskning strider mot hennes politiske overbevisning, uttrykker at forskerne tar feil.

— Svarte klokt

Under nøkkeloverrekkelsen måtte hun gjentatte ganger svare på spørsmål om sitt forhold til forskere og forskning. 

— Jeg er ingen kunnskapsfornekter. Jeg heier på de viktige forskningsmiljøene i Norge. Men jeg mener det må være mulig å stille spørsmål. Hvis alle forskere i verden sier at fugleinfluensa ikke har noe med klimaendring å gjøre, skal selvfølgelig ikke jeg benekte det, sier Borch til Khrono.

Statsminister Jonas Gahr Støre ble også spurt om Borchs kommentarer på pressekonferansen.

— Jeg synes det er et godt eksempel på at hun har svart klokt. Klimaendringer har stor betydning for natur og liv. Hvor nøyaktig det har betydning skal man være varsom med å trekke faste konklusjoner på, sa Støre.

— Her skal forskning og kunnskap jobbe videre.

Vil reise mye

35 år gamle Borch har, i motsetning til sin forgjenger som omtalte seg som en halvstudert røver, en mastergrad i rettsvitenskap fra UiT Norges arktiske universitet.

Om den vil være til hjelp i møte med sektoren, er hun usikker på, men hun mener at hun er bedre skodd for å bli forsknings- og høyere utdanningsminister enn hun var da hun ble utnevnt til landbruks- og matminister. 

— Jeg hadde veldig lite innsikt i landbrukssektoren da jeg ble landbruksminister. Jeg ville si at jeg hadde mer innsikt her. Jeg har vært en engasjert politiker i mange år, og har også sittet i utdanningskomiteer på fylkesnivå og vet at dette er et viktig felt. Og så er jeg fra Nord-Norge, og Universitetet i Tromsø har vært veldig viktig for min utdannelse. Det er ingen tvil om at dette blir en spennende oppgave. 

Partikollegene delte mange fine ord om hverandre. Borch mener Borten Moe har løftet en rekke viktige debatter i sektoren.

Da Khrono nylig spurte flere ledere i kunnskapssektoren om hva de ønsker seg av en ny statsråd, ønsket flere seg en lyttende statsråd med en interesse for sektoren. 

Borch vil verken love det ene eller det andre, men håper å finne sin egen måte å utøve rollen på.

— Jeg mener Ola (Borten Moe, red.mrk) har løftet en rekke viktige debatter i sektoren, som har vært helt nødvendige. Og så er det klart at man er ulik som person. Jeg må jo finne min rolle i denne posisjonen. Jeg skal fortsatt være Sandra. Jeg er opptatt av å reise mye rundt, møte sektoren og ikke minst organisasjonene. Og de aller viktigste oppe i det hele, studentene.

Hoel fortsetter

Studiestart er rett rundt hjørnet, og Borch forteller at hun skal reise ut for å møte nye studenter. 

Hun er tydelig på at politikken Borten Moe har ført, har vært regjeringens politikk, og den skal hun fortsette med. 

— Det Ola har startet på, skal jeg også fortsette med. Det er regjeringen sin politikk, det er fortsatt Hurdalsplattformen som gjelder. Jeg skal nå ta fatt på å utvikle det Ola har startet på, men også starte nye prosjekter og utfylle rollen på min måte.

Spekulasjonene om hvem som skulle overta etter Borten Moe, har vært mange. Det var flere som pekte på professoren fra Høgskulen på Vestlandet, statssekretær Oddmund Løkensgard Hoel (Sp) som en opplagt kandidat. Fredag ble det klart at han blir værende i departementet, og fortsetter i stillingen som statssekretær under Borch. 

Det samme er tilfelle for politisk rådgiver Signe Bjotveit (Sp). 

Begge har vært med på Ola Borten Moes lag siden tiltredelsen hans i oktober 2021. 

Powered by Labrador CMS