sakprosa

Bragepris til Inga Strümke

Det er Strümke-år i år. Brageprisen i sakprosa til KI-forskeren ved NTNU.

Bilde av Inga Strümke fra scenen til Brageprisen og cover av boka. Mann snakker i mikrofon foran.
Inga Strümke ble tildelt Brageprisen i kategorien sakprosa for «Maskiner som tenker» under utdelingen av Brageprisen 2023 på Vulkan Arena i Oslo torsdag kveld. Prisen ble tatt imot av hennes redaktør, Joakim Botten.
Publisert Oppdatert

– Lettfattelig, med glimt i øyet, gir partikkelfysikeren og KI-forskeren Inga Strümke et solid historisk overblikk og grundig innsikt i kunstig intelligens i «Maskiner som tenker», skriver Bragepris-juryen i sin begrunnelse, og konkluderer med at boka gir et uunnværlig innblikk i hvordan vi kan ta kontroll over vår egen fremtid.

Inga Strümke (34) har doktorgrad i partikkelfysikk og er førsteamanuensis ved Institutt for datateknologi og informatikk, NTNU, der hun forsker på kunstig intelligens. Torsdag kveld ble hun tildelt Bragprisen for sin bok. Strümke var nominert i sterk konkurranse med flere andre forskere i kategorien sakprosa. 

NRKs anmelder skrev følgende om boka tidligere i år: «Inga Strümke har ikke skrevet den boka om kunstig intelligens jeg ønsket meg. Men hun har skrevet den jeg trengte».

Boka har toppet Bokhandlerforeningens bestselgerliste i 16 uker og har nådd et opplag på mer enn 40.000.

Øvrige vinnere av torsdagens høythengende bokpris var: Frode Grytten i skjønnlitteratur for romanen «Den dagen Nils Vik døde», barne- og ungdomsbøker: Maria Parr for boka «Oskar og eg». Sakprosa for barn og unge: «Ordenes hårreisende hemmeligheter» av Ragnhild Holmås og Henriette T. Osnes. Æresprisen gikk til Ingvar Ambjørnsen. 

For få dager siden ble også Inga Strümke tildelt Forskningsrådet formidlingspris. 

– Vi trenger uredde forskere innenfor alle fag som deler kunnskapen sin. Strümke har virkelig imponert med å opplyse og synliggjøre samfunnsdebatten på et så viktig felt som kunstig intelligens, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch om tildelingen den gangen.

Powered by Labrador CMS