Rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo, Jørn Mortensen, blir dekan ved Høyskolen Kristiania. Foto: Siri Øverland Eriksen

Jørn Mortensen blir dekan på Høyskolen Kristiania

Ny jobb. Jørn Mortensen tapte rektorvalget ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), men begynner som dekan på Høyskolen Kristiania dagen etter han slutter på KHiO.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagens rektor ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), Jørn Mortensen, blir dekan ved School of Arts, Design, and Media ved Høyskolen Kristiania fra 1. august.

Det skjer etter at han tapte rektorvalget ved KHiO i april til utfordreren Måns Wrange.

Tidligere denne uken ble det kjent at tidligere høyrepolitiker Kristin Vinje, nå visedekan ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Oslo, også går til Kristiania. Hun blir dekan ved School of Health Sciences.

Jørn Mortensen vil spille en nøkkelrolle fram mot universitetsstatus for Høyskolen Kristiania.

Arne H. Krumsvik

Dermed er to av i alt fire dekaner i rektor Arne H. Krumsviks nye ledergruppe ansatt.

Vil få en nøkkelrolle

Krumsvik er svært fornøyd med å ha hentet inn Mortensen til dekanjobben for School og Arts, Design and Media, der Musikkteaterhøyskolen og Norges Dansehøyskole skal innlemmes.

— Jørn Mortensen vil spille en nøkkelrolle fram mot universitetsstatus for Høyskolen Kristiania. Under hans ledelse ble Kunsthøgskolen i Oslo en vitenskapelig høyskole med eget doktorgradsprogram. Nå skal han lede arbeidet med å utvikle utdanning på høyeste nivå ved landets største kunstfaglige utdanning, sier Krumsvik.

Jørn Mortensen har vært rektor på KHiO i fire år og før det dekan ved Avdeling Kunst og Håndverk samme sted. Han har også vært assisterende direktør ved Office for Contemporary Art Norway, informasjons- og formidlingsleder i Kunst i offentlige rom, direktør ved Momentum – Nordisk Festival for Samtidskunst (2001-2005) og daglig leder ved Unge Kunstneres Samfund.

Høyskolen Kristiania trekker også fram at Mortensen er musiker på kveldstid og har vært med i Penthouse Playboys siden starten med sitt alter ego Johnny Lotion. Han er også gitarist i Dei nye kapellanane.

Jobber for å bli universitet

Mortensen sier at han gleder seg og at han og mange andre har lagt merke til Kristianias universitetsambisjoner.

– Det er inspirerende, man blir veldig nysgjerrig på det. Jeg er veldig glad for at jeg kan bruke mine erfaringer og kunnskap i dette byggearbeidet, sier han.

— Jeg har jo erfaring med hva som skal til for å bli akkreditert på universitetsnivå og få på plass en PhD. Det er ikke gjort i en håndvending og er et arbeid som involverer hele organisasjonen, sier han, men legger til at han også er opptatt av å få på plass flere masterprogrammer.

— Det er ikke så lenge siden vi fikk masterprogrammer på alle fagområder på KHiO, og det blir en viktig oppgave for meg å utvikle masterprogrammer og sørge for adekvat kompetanse blant de ansatte, sier han.

— Hvordan blir det å gå fra rektorjobben?

— Jeg har vært på KHiO i åtte år, og det er ikke unaturlig at jeg gjør noe annet. Jeg hadde lyst til å være i universitets- og høgskolesektoren og fortsatt dra nytte av alle kontaktene og nettverket jeg har opparbeidet meg. Dessuten fristet det med det høye ambisjonene Høyskolen Kristiania har og all kompetanse som nå kommer dit, sier han.

Mortensen hadde ingen retrettstilling ved KHiO etter at åremålet utløper 31. juli.

Ansetter to dekaner til

Høyskolen Kristiania er også i ferd med å ansette to dekaner til, en for teknologi, innovasjon og økonomi og en annen for kommunikasjon, lederskap og markedsføring.

Direktør Solfrid Lind sier at de regner med å ha alle fire dekanene på plass før sommerferien.

— Vi er i prosess med de siste to, og regner med å lande de siste to innen to-tre uker, sier hun.

Flere profilerte ansettelser

Krumsvik ble ansatt som rektor ved Kristiania 1.august i fjor. Siden den gang har han gjort flere profilerte ansettelser ved høyskolen. Christen Krogh gikk fra direktørstilling i Forskningsrådet til prorektor for arbeidsliv og innovasjon. Audun Farbrot er hentet inn fra BI for å bli fagsjef for forskningskommunikasjon, medieprofessor Jens Barland forlater NTNU til fordel for Høyskolen Kristiania og den profilerte medieforskeren Bente Kalsnes slutter ved OsloMet og begynner ved Høyskolen Kristiania 1.juni.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS