Samfunnsforsker og filosof Jon Elster får Akademiets HumSam-pris

Prisvinner. Han har ment at Holbergprisen bør legges ned og omtalt økonomer som «tannleger». Den frittalende professoren får Det Norske Videnskaps-Akademis HumSam-pris for 2019.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jon Elster (79) får prisen for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap og for å «ha bidratt på et uvanlig bredt felt innenfor filosofi og samfunnsvitenskapelige fag».

Priskomiteen peker på at Jon Elsters arbeid har hatt og fremdeles har avgjørende innflytelse på utviklingen i en rekke samfunnsvitenskapelige disipliner.

Fakta

Jon Elster (79)

Jon Elster (født 1940) er Robert K. Merton-professor of Social Science ved Columbia University i New York.

Elster har undervist ved Université de Paris VIII, Universitetet i Oslo, University of Chicago og Collège de France.

Han har blitt hedret av en rekke internasjonale universiteter, og mottok Skytte-prisen i statsvitenskap i 2016.

Kilde: Uio.no

Elster er en av Norges mest siterte samfunnsforskere og har hatt en rekke posisjoner i inn- og utlandet. Han jobber for tiden ved Columbia-universitetet i New York som Robert K. Merton-professor, noe han har gjort siden 1995.

Elster ble æresdoktor ved NTNU i 2003 og på Universitetet i Oslo i 2017.

Jon Elster. Foto: Eileen Barroso

Holbergprisen «en skandale»

I den norske offentligheten har Elster markert seg som en frittalende forsker. «Han er også beryktet for sin arroganse, og for å ha gjort uhøflighet til en akademisk dyd», heter det i et helt ferskt portrettintervju i Morgenbladet.

Elster fikk mye oppmerksomhet da han omtalte tildelingen av den første Holbergprisen i 2006 som «en skandale». Prisen gikk til den fransk-bulgarske litteraturforskeren og filosofen Julia Kristeva, som Elster karakteriserte som en «sjarlatan».

I 2013 skapte Elster igjen overskrifter med sin kritikk av Holbergprisen. Også den gangen gikk Holbergeprisen til Frankrike og antropologen og sosiologen Bruno Latour.

«Slik jeg ser det, er tildeleingen av Holberg-prisen til Latour et lavmål i prisens sørgelige historie», skrev Elster i et innlegg i Aftenposten, der han mente at Holbergprisen burde nedlegges.

Samme år besøkte han NHH i Bergen der han kom med saftig kritikk av økonomifaget, som han mente var mer et håndverk enn et fag. Økonomene «burde se på seg selv som tannleger som burde fikse ting», uttalte han til NHH Bulletin.

«Menneskers motiver»

Ifølge priskomiteen i Det Norske Videnskaps-Akademi er Elster« «opptatt av å forstå menneskers motiver, og har blant annet vært en viktig pådriver for en mekanismebasert samfunnsvitenskap som forklarer – og ikke bare beskriver – sosiale fenomener».

Prisen er på 250.000 kr og deles ut annethvert år, og den gis for fremragende forskning innen humaniora og samfunnsvitenskap - inkludert rettsvitenskap, teologi og utdanningsvitenskap. Prisen er tidligere kjent som Fylkesakerprisen.

Elster er æresdoktor og æresprofessor ved universiteter i Spania, Sverige, Colombia, Argentina, Kina og Norge. Han har mottatt en rekke priser, inkludert Skytteprisen i statsvitenskap ved Uppsala universitet i 2016.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS