Nordland

Dobler bevilgningen til høgskole i 2023

Fylkesrådsleder Thomas Norvoll i Nordland jubler over at Nordland kunst- og filmhøgskole får 12 millioner kroner neste år.

Sentrum av Kabelvåg i Lofoten. Her ligger Nordland kunst- og filmhøgskole som UiT har skrevet en intensjonsavtale om å ta over.
Publisert Oppdatert

Det har lenge vært klart at Nordland fylkeskommune ikke kan fortsette driften av Nordland kunst- og filmhøgskole i Kabelvåg. Derfor ble de i 2021 enige om en intensjonsavtale med UiT om en virksomhetsoverdragelse. Forutsetningen for at det skulle gå gjennom var at det kom penger til studieplasser over statsbudsjettet.

I budsjettforliket mellom de to regjeringspartiene og SV ble det satt av seks millioner kroner til Nordland kunst og filmhøgskole for driften i siste halvår 2022. Nå videreføres dette med 12 millioner kroner for 2023. Det skriver Nordland fylkeskommune på sin egen Facebook-side.

— Det er aldeles strålende nyheter. Nå har vi jobbet i mange år med å få denne skolen inn der den hører hjemme: på et universitet. Nå ligger alt til rette for det, sier Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland.

Nærmer seg UiT

Norvoll anslår at Nordland i dag årlig bruker rundt 17 til 18 millioner kroner på å drifte utdanningen i Kabelvåg. For at UiT skal ta over har de derfor ønsket seg mer bevilgning fra Kunnskapsdepartementet. I desember ble de varslet om at de ville få seks millioner kroner i 2022.

Fylkeskommunen har forpliktet seg til å finansiere høgskolen ut dette studieåret, fram til sommeren 2022.

— Det var et høvelig gjennomslag den gang, men så ble det litt usikkerhet ettersom kostnadene er betydelig høyere enn seks millioner kroner, forklarer Norvoll.

Siden den gang har både Nordland og UiT jobbet opp mot regjeringen for å øke den bevilgningen. Nå er det klart at de vil få 12 millioner kroner i 2023.

— Da får vi en ordning som der studieplassene blir fullfinansiert og vi kan sette i gang prosessene med overdragelse til UiT, sier fylkesrådslederen.

Kan ta opp studenter

I 2020 kunne Nordland kunst- og filmhøgskole ikke ta opp studenter på grunn av at fylkeskommunen trakk tilbake finansieringen. I 2021 sikret de seg finansiering til å ta opp studenter. Med bevilgningene som kommer nå så regner Norvoll med det blir opptak i 2022 også.

— Dette betyr at alt legger til rette for å ta opp nye studenter i år. Hadde vi ikke fått disse pengene kunne man neppe gjort det, sier han.

UiT hadde beregnet at de trengte 18 millioner kroner på helårsbasis for å finansiere studieplassene. I forliket kom det mindre enn dette, med seks millioner for et halvt år. Med 12 millioner kroner for hele 2023 er de mye nærmere det de håpte på.

— De seks millionene er noe mindre enn vi har regnet oss frem til at vi trenger, men det skal vi klare å få til, sa rektor ved UiT, Dag Rune Olsen, til Khrono da det ble kjent i november at de ville få seks millioner.

Høyskolen som ligger i Kabelvåg i Lofoten tilbyr en bachelor i bevegelige bilder, som er det eneste av sitt slag i Norden.

(Saken er oppdatert torsdag kl 12.30 det er presisert at bevilgningen i 2022 på 6 mill var for et halvt år. Nå videreføres denne bevilgningen med 12 millioner for 2023.)

Powered by Labrador CMS