Universitetet i Sørøst-Norge ønsker å ha kontroll på hvem studentene møter når de er på campus, og leier blant annet ikke ut lokaler til religiøse organisasjoner. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Universiteter er aktsomme ved utleie

Campus. Flere universiteter forteller at de er aktsomme med utleie av sine lokaler. Universitetet i Sørøst-Norge har blant annet sagt nei til organisasjonen Med Israel for fred.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Khrono har undersøkt utleiereglement for flere universiteter. Mange forteller at utleie skal skje til arrangement innenfor institusjonens kjernevirksomhet.

En av de er Universitetet i Sørøst-Norge. De forteller at de ved spørsmål om utleie av universitetets lokaler sier nei til rent kommersielle aktører, politiske partier og religiøse organisasjoner.

NLA Høgskolen har fått kraftig kritikk etter at Frimodig Kirke Bjørgvin og Til Helhet fikk arrangere møte i høgskolens lokaler i Bergen. En av talerne var Mike Davidson, som kaller seg eks-homofil og driver med konverteringsterapi, som er svært omstridt. Torsdag sa NLA-rektor Erik Waaler til Bergens Tidende at høgskolen i ettertid ser at vi ikke burde leid ut til dette seminaret, fordi det oppfattes som anerkjennelse av noe de ikke vil stille seg bak.

I etterkant sier rektor Erik Waaler til Khrono at han angrer på utleie.

Legger vekt på relevans

Johnny Thorsen er direktør for infrastruktur ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN).

— Hos oss er det både organisasjoner og firma som har stand, blant annet ved studiestart, sier Thorsen.

Vi ønsker ikke agitering, markedsføring eller propaganda i våre lokaler.

Johnny Thorsen

Han legger til:

— Det kan være firmaer og organisasjoner som har direkte relevans til de studiene vi har på den enkelte campus. Det har hendt at vi har tillatt stands en eller to ganger fra enkelte organisasjoner og uten at vi har latt det bli gjentatt, enten på grunn av svært pågående markedsføring eller svært støtende eller kontroversielt innhold.

Kjernevirksomhet

Eiendomssjef ved NTNU, Lindis Burheim, forteller at det er aktsomhet knyttet til utleie.

— Vi leier av og til ut til eksterne. Men da er det enten for å styrke den virksomheten vi har, eller for å legge til rette for et levende campus. Det kan bety til arrangement for studenter, sier Burheim til Khrono. Hun er eiendomssjef ved NTNU.

— Leier dere ut lokaler til religiøse møter?

— Det er for eksempel kristne studentorganisasjoner som har møter hos oss. Men ellers er aktsomhet viktig i slike saker, sier Burheim.

Thorsen forteller at ved USN fikk organisasjonen Med Israel for fred nei til å leie lokaler.

Han sier at USN har en ordning der et lag eller en forening som ønsker å ha ett møte, for eksempel et årsmøte, kan få låne lokaler gratis.

— Dette kombinerer vi ofte med å gi informasjon om campusen og universitetet. Det kan både politiske parti, idrettslag og velforeninger få mulighet til. Men politiske parti er også på listen over dem som ikke får leie lokaler hos USN på fast basis, sier Thorsen.

Tvilstilfeller til topps

Universitetet i Oslo oppgir på sine nettsider at de normalt ikke leier ut lokaler til eksterne interessenter og tiltak som ikke er knyttet til universitetets virksomhet.

— Vi har for eksempel tidligere avvist søknader fra arrangører som ønsket å ha religiøse møter med separate innganger for kvinner og menn, fordi det strider mot våre retningslinjer. Vi har gode rutiner for å vurdere søknader, og ved tvilstilfeller er det rutine at øverste administrative ledelse kobles inn for vurdering. Det skriver assisterende universitetsdirektør Tove Kristin Karlsen i en epost til Khrono.

Hun sier at det ikke er lov for UiOs ansatte å låne lokaler på vegne av andre eksterne aktører.

UiB leier ikke ut til private aktører, sier eiendomsdirektør Even Berge. Foto: Eivind A. Pettersen

— Vi blir ofte kontaktet av andre organisasjoner som ønsker å bruke våre lokaler. Vi er tilbakeholdne med å leie ut til kommersielle aktører eller interesseorganisasjoner som ikke er relevante for UiOs virksomhet, skriver Karlsen.

Må være åpne møter

Even Berge, er eiendomsdirektør ved Universitetet i Bergen.

— Vi leier ikke ut til private aktører, uten at det er helt spesielle tilfeller, sier Berge, og viser til UiBs retningslinjer for utleie.

UiB har sin egen universitetsaula. Den er det mange som ønsker å leie, men ikke alle får. I retningslinjene heter det blant annet at man kan leie lokalene til profilerte arrangement som er åpne for et allment publikum.

Bente Krossøy er rådgiver ved universitetsdirektørens kontor.

— Aulaen er mye brukt internt på UiB, og mye brukt til konserter. Vi leier konsekvent ikke til ut til private arrangement som bryllup eller runde dager, forteller Krossøy.

— Kunne dere leid ut til et religiøst arrangement?

— Vi har ikke gjort det. Og hadde vi fått en forespørsel, ville vi diskutert det internt. Hadde vi vært usikre, hadde vi gått til universitetsledelsen, sier Krossøy.

Konflikt på OsloMet

Universitetet i Agder (UiA) gjør vurderinger i hvert enkelt tilfelle, skriver økonomidirektør Kjetil Helland i en epost til Khrono. Han viser til reglementet for utleie, der det blant annet heter at «det forutsettes at bruken ikke er i konflikt med universitetets verdigrunnlag eller formål, slik dette framgår av universitets- og høgskoleloven, universitetets strategi og universitets etiske retningslinjer.» De siste årene har ikke UiA fått spørsmål om å leie ut til religiøse arrangementer, skriver Hellang.

Ved OsloMet var det for noen år siden en konflikt knyttet til om Islam Net skulle bli godkjent som studentforening. Dersom de hadde blitt godkjent, kunne de ifølge retningslinjene brukt Oslo Mets lokaler til studie- og studentaktiviteter uten å betale leie. Det ble også bråk da en islamsk forening hadde møte på den daværende Høgskolen i Oslo og Akershus.

Johnny Thorsen sier at utleie kan være en vanskelig sak. Foto: USN/Tine Poppe

— Ved OsloMet har vi retningslinjer for utleie av våre lokaler, og bruken skal ikke komme i konflikt med universitetets verdigrunnlag og formål. Utleie til kommersielle aktører gjøres dersom virksomheten ikke er konkurrerende med OsloMet. I tvilstilfeller vurderer vi program og informasjon om gjennomføring av arrangementet, før vi tar en avgjørelse, skriver direktør for infrastruktur ved OsloMet, Asbjørn Seim, i en epost til Khrono.

Ikke bare enkelt

— Campus er et offentlig sted, og vi ønsker debatt og meningsbrytninger. Jeg mener det er forskjell på å invitere inn aktører og organisasjoner med budskap som kan være omstridt til meningsbrytninger med studenter og ansatte i en faglig debatt, enn å la samme aktører ha egne arrangement, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS