Forskningsrådet-utlysning

— Ekstremt frustrerende at jeg har karantene for å konkurrere med unge forskere

Forsker Ingvild Reymert stusser over den 2 år lange karantenen i Forskningsrådet-utlysning. Slik svarer administrerende direktør Mari Sundli Tveit.

Ingvild Reymert er forsker II ved Institutt for samfunnsforskning og er fortvilet over reglene i Forskningsrådets Forskerprosjekt for unge talenter-utlysning.
Publisert Oppdatert

«Hvorfor er det et krav at det har måtte gå hele 2 år etter disputas for å søke på «Forskerprosjekt for unge talenter»? Hva mener Forskningsrådet og Mari Sundli Tveit at vi skal søke på mens vi venter? Hvorfor ekskludere en gruppe søkere fordi de er «for unge»?»

Dette skrev Ingvild Reymert, forsker II ved Institutt for samfunnsforskning, på Twitter i forrige uke.

Hun og flere andre sitter nå og finpusser på sine søknader til den store Forskerprosjekt-fristen til Forskningsrådet neste uke, 2. februar.

— Jeg forsvarte doktorgraden i desember og ønsker å bruke året på å utvikle et nytt prosjekt. Da føles det ekstremt frustrerende at jeg har karantene for å konkurrere med unge forskere og må helt fram til 2025 konkurrere med de erfarne forskerne, skriver Reymert i en SMS til Khrono.

Regel i utlysningen

Forskningsrådet har nemlig satt en regel for at det må ha gått mellom 2-7 år etter disputas før man kan søke penger i deres Forskerprosjekt for unge talenter-utlysning.

Dermed må altså de ferskeste forskerne med doktorgrad i landet, konkurrere i de andre utlysningene mot mer erfarne forskere.

Reymert mener det er mange i hennes situasjon.

— Dette er en konkurranse ingen av oss når fram i, skriver Reymert.

Mener fagfellene bør få avgjøre

Men ikke nok med det.

Bare de under 40 år kan søke om forskningskronene i utlysningen.

— Med 2 års karantene og krav om å være under 40 år mister man mange flinke folk som har viktig yrkesaktiv erfaring utenfor akademia. Ser ikke hvorfor NFR må legge klamme idealer om «normalbiografi» til grunn, skriver postdoktor ved Universitetet i Oslo, Maren Toft, som var til Reymers tweet.

Flere har engasjert seg i Twitter-tråden til Reymert.

Noen peker på at Forskningsrådet har desse reglene fordi Det europeiske forskningsrådet (ERC) har lignende regler for sine Starting grants.

Professor Elin Lerum Boasson ved Universitetet i Oslo har følgende hypotese:

— Min hypotese er at det er fordi Forskningsrådet mener nyutdannede PhD-kandidater ikke er selvstendige nok til å lede prosjekter. Det kan kanskje gjelde noen (kanskje oftere i noen naturvitenskapelige fag), men er ikke god grunn for generell regel. La heller fagfellene avgjøre, skriver Boasson på Twitter.

Skal se på rammene og innretningen

Khrono har spurt Forskningsrådet om hvorfor de har som regel at det må ha gått minst 2 år fra disputas før man kan søke Forskerprosjekt for unge talenter.

— Blant annet fordi det her kan inngå lønnsmidler til andre forskere og bli aktuelt å veilede postdoktor- og doktorgradsstipendiater, svarer administrerende direktør Mari Sundli Tveit.

Men Tveit sier at de i løpet av året skal vi legge fram en ny plan for Forskningsrådets arbeid med forskerrekruttering og tidlig forskerkarriere.

— Der er det å legge til rette for unge forskeres livssituasjon, likestilling og mangfold noe vi er veldig oppmerksomme på. I dette arbeidet vil det inngå en vurdering av innretningen og rammene for "Forskerprosjekt for unge talenter", skriver Tveit i en e-post.

— Takk for veldig viktige innspill, har lest alt, svarer administrerende direktør Mari Sundli Tveit i Forskningsrådet.

Kan komme endringer allerede i 2023

— Betyr det at det vil bli endringer i denne utlysningen allerede neste år?

— Vi planlegger å legge frem den nye planen for vårt arbeid med forskerrekruttering og tidlig forskerkarriere i løpet av året, og det kan komme endringer i utlysningene i 2023.

I tillegg til dette er Forskningsrådet godt i gang med et arbeid rundt utviklingen av alle virkemidlene sine, som vil gi betydelige endringer fremover, understreker Tveit.

— Ordningene vi har for unge forskere er også en del av dette arbeidet, skriver Tveit.

Tveit fikk også med seg diskusjonene på Twitter, og kom med følgende svar på Reymerts tweet:

Powered by Labrador CMS