Universitetet i Stavanger

Etter nesten tjue år kan du igjen studere dette i Stavanger neste høst

— Det føles som en naturlig forsterkning av tilbudet vi allerede har, forteller Harald Eikaas om at Universitetet i Stavanger igjen tilbyr kirkemusikkstudier neste høst.

Kirkemusikkutdanningen ble lagt ned ved UiS i 2003. Fra og med neste høst får kirkemusikkutdanningen igjen plass i fagplanen.
Publisert

Høsten 2022 skal Universitetet i Stavanger (UiS) igjen ha kirkemusikk som et studieprogram. Det er første gang siden 2003 at universitetet tilbyr dette.

I et leserinnlegg publisert i Vårt Land mandag, skriver avdelingsleder Harald Eikaas ved UiS følgende:

Avdelingsleder Harald Eikaas ved UiS gleder seg til å ta i mot studenter i kirkemusikk til høsten.

«Flere kantorer har på eget initiativ startet lokale orgelskoler for å demme opp for rekrutteringskrisen. De har villet vekke begeistring for kirkemusikk blant barn og unge. De lokale orgelskolene har allerede vist sin betydning. De siste årene har det vært flere kvalifiserte søkere enn studieplasser til kirkemusikkutdanningen ved Norges musikkhøgskole (NMH) i Oslo. NMH har ikke kunnet ta imot alle som ville studere kirkemusikk.»

Søkertallene fra NMH som Khrono har fått tilgang til viser at det totalt var 65 søkere på kirkemusikk-relaterte emner i 2020, og 40 i 2021.

Til Khrono forteller Eikaas at de har jobbet hardt med rekruttering, men at det ikke er det eneste trekkplasteret.

— I tillegg er det et ganske stort arbeidsmarked innenfor feltet, og en del kantorstillinger står ubesatt rundt omkring. Det er rett og slett vanskelig å få rekruttert kvalifiserte kirkemusikere til slike stillinger. Sett i det perspektivet, tenkte vi at nå gjør vi et forsøk, sier Eikaas.

Kirkemusiker for den moderne tid

Da studiet ble lagt ned i sin tid, skyltes det dårlig rekruttering og sviktende interesse fra studentene. Universitetet, som i dag både tilbyr klassiske musikkfag såvel som jazz, spår at kirkemusikken vil stå godt til de andre disiplinene.

— Hvordan ser kirkemusikken ut tjue år senere?

— Vi håper på, som utdanningsinstitusjon, å tilby en utdanning der vi ivaretar den store tradisjonen, men samtidig være dagsaktuell i vår tid. Kirkemusikk innebærer også det som blir framført av kirkelige handlinger og konserter i kirken! En kirkemusiker skal for eksempel kunne gi råd og veiledning til musikkvalg i bryllup og begravelser, samtidig som de skal generere musikalsk aktivitet, på bred front. Det krever omfattende kompetanse, og er ikke «bare» å spille orgel under gudstjenester, sier Eikaas, og legger til:

— Jeg håper at vi kan lage et godt studietilbud, som går litt utover det kirkemusikkstudiet som man kanskje kjente fra det forrige århundre. Vi er et samfunn i stadig endring, og det skal også dette studiet reflektere.

Håper på nasjonal interesse

I dag er det kun NMH i Oslo og NTNU i Trondheim som tilbyr utdanning innenfor kirkemusikk. Ved Griegakademiet i Bergen ble studietilbudet i kirkemusikk formelt lagt ned så sent som i 2018. Men instituttleder og leder for Griegakademiet, Randi Rolvsjord, stenger ikke helt døren for at det igjen kan bli et tilbud til kirkemusikere, også i Bergen.

— Vi har per i dag ikke konkrete planer om å sette i gang et nytt studieprogram i kirkemusikk, men det er ikke utelukket at vi bygger opp noe nytt i en eller annen form på sikt, sier Rolvsjord til Khrono.

Tilbake i Stavanger håper Eikaas at deres tilbud ikke bare får regional, men også nasjonal interesse.

— Den klassiske musikkarven står støtt, og kirkemusikk er en stor del av klassisk musikktradisjon. Ingenting er jo bedre enn at vi kan få skapt litt blest om det. Men det viktigste for oss er å få studenter inn, og skape et godt miljø på studentnivå hvor vi kan støtte og inspirere hverandre, avslutter Harald Eikaas.

Powered by Labrador CMS