trondheim

Fem nye studenter smittet i helgen – utelukker ikke superspreder

Over 200 er satt i karantene i forbindelse med de siste smittetilfellene.

Fem nye NTNU-studenter er påvist smittet av covid-19. Dette bildet er fra årets studiestart ved universitetet, og har ingenting med denne saken å gjøre.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av helgen har ytterligere fem studenter ved NTNU i Trondheim fått påvist koronasmitte.

Forrige helg og uken som fulgte fikk fire NTNU-studenter påvist smitte, noe som førte til at 500 andre studenter måtte i karantene. Nå øker frykten for at en såkalt superspreder er å finne i Trondheim.

Statusmøte onsdag

Direktør for strategi og kommunikasjon i Studentsamskipnaden i Trondheim (Sit), Nina Steen, forteller til Khrono at NTNU-rektor Anne Borg og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, i dag har sendt ut invitasjon til et statusmøte førstkommende onsdag.

— Her vil både pressen, de ulike studentorganisasjonene og flere andre sentrale aktører bli invitert. Tema vil slik jeg har forstått det blant annet være situasjonen vi står i nå, hvordan vi skal holde campus smittefri og hvordan studenter skal forholde seg til eksamen, sier Steen.

— Det er veldig fint at vi får på plass et slikt møte nå. Beredskapsaktivitetene er allerede økt, og vi følger ellers prosedyrene, fortsetter hun.

Når det gjelder de siste fem smittetilfellene, jobbes det aktivt med å informere eventuelle nærkontakter.

— Både Sit og NTNU har god kontakt med smittevernavdelingen i Trondheim kommune, og vi jobber aktivt sammen for å få kontroll på situasjonen, informerer Steen.

155 bedt om å teste seg

I går kom nyheten om at 155 personer som besøkte Studentersamfunnet i Trondheim på torsdag, er blitt bedt om å teste seg etter at to personer som var til stede der testet positivt.

Gjestene er ikke pålagt karantene, men blir bedt om å holde seg hjemme ved sykdom eller nyoppstått luftveissymptomer. Fire frivillige ved Samfundet har tidligere fått påvist smitte, men ingen av disse var på jobb torsdag.

Det er ikke kjent om de siste tilfellene kan knyttes til det ovennevnte.

— En som smitter mange

Blant de siste fem studentene som er smittet, fikk den første påvist smitte på lørdag. Smitteveien er ukjent, sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røssland, til Adresseavisen.

De fire andre studentene som er smittet, knyttes til denne personen. Totalt er 230 personer satt i karantene og det meldes at dette tallet øker i takt med smittesporingsarbeidet, skriver Dagbladet.

— Det virker som at det er en smittet person som smitter ganske mange. Det kan være snakk om en superspreder, sier Tove Røssland til Adresseavisen.

Dette er en superspreder

En superspreder blir karakterisert som en person som har høyere smittesannsynlighet for å overføre en bestemt smittsom sykdom til andre individer enn gjennomsnittet i befolkningen. Begrepet er spesielt relevant i forbindelse med håndtering av epidemier og pandemier, ifølge Wikipeda.

Før helgen skrev Khrono om hvordan NTNU febrilsk prøver å få studentene sine til å registrere seg via QR-kode for å gjøre smittesporingen ved universitetet mer overkommelig.

— Vi forventer at alle studenter som er til stede i auditorier registrerer seg ved bruk av QR-koden. Hvis alle gjør dette, blir smittesporingen enklere. Man kan de faktisk bidra til å redde liv, og vi kan unngå at folk må sitte unødvendig i karantene, uttalte prorektor for utdanning ved NTNU, Marit Reitan, i forbindelse med saken.

Powered by Labrador CMS